Allmänna råd om hem för vård eller boende
Sammanfattning av Rädda Barnens yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende (Dnr 934).
Sammanfattning av Rädda Barnens yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende (Dnr 934).
Riksmötet har gett Rädda Barnens valberedning i uppdrag att föreslå förtroendevalda till Riksmötet 2016. Nedan följer valberedningens förslag.
Rädda Barnen välkomnar att Barnrättighetsutredningen idag, efter tre års arbete, har lämnat över sitt slutbetänkande till Barnminister Åsa Regnér. Rädda Barnen har drivit på för att Barnkonventionen ska bli lag under många år och har suttit med i en referensgrupp till utredningen.
Vi har stora förhoppningar på barnkonventionen som svensk lag. Vår förhoppning är också att regeringen redan nu förklarar hur lagen ska tillämpas, inte minst när det gäller de nya tidsbegränsade uppehållstillstånden.
Rädda Barnen är starkt kritisk till lagrådsremissen Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige och avstyrker den i sin helhet. I synnerhet är det den totala avsaknaden av ett barnrättsperspektiv i förslagen som vi vänder oss mot.
Straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte har setts över och Rädda Barnen tillstyrker de ändringar som föreslås; bland annat höjd straffskala, brottsrubricering och borttagande av rekvisitet "främjande av åtgärd" samt vad rekvisitet "överenskommelse ska ha träffats" innebär. (Ds 2015:49)
Allt fler pratar om att vilja återvända till sina hemländer.
I dag presenterade regeringen sitt förslag "begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige". Förslaget syftar till att anpassa de svenska asylreglerna till EU:s miniminivå.
Rädda Barnens yttrande över slutbetänkandet "Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU" (SOU 2015:71)
Rädda Barnen har under hösten i likhet med andra aktörer, däribland Barnombudsmannen, sett brister i mottagandet av både barn i familj och barn utan vårdnadshavare.
Med anledning av att regeringens särskilda nationella samordnare överlämnat sina förslag kring EU-medborgare som vistas i Sverige tillfälligt (direktiv 2015:9), kommenterar nu Rädda Barnen frågan.
Utredningen är ett tydligt svar på den opinion som Rädda Barnen har drivit under 2015 och fortsätter att driva tills lagliga vägar är en verklighet. På uppropet återfinns över 138 000 namnunderskrifter som alla har spelat en stor roll i att övertyga regeringen om att en utredning kring säkra och lagliga flyktvägar behövs.