Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Alla barns rätt till utbildning

Med anledning av att regeringens särskilda nationella samordnare överlämnat sina förslag kring EU-medborgare som vistas i Sverige tillfälligt (direktiv 2015:9), kommenterar nu Rädda Barnen frågan.

Barnkonventionen ger barn rätt till utbildning oavsett hur länge de vistats i landet. FN:s barnrättskommitté kritiserade Sverige gång på gång eftersom vi före 2013 inte gav barn utan papper laglig rätt till utbildning och hälso- och sjukvård. Detta åtgärdades genom den migrationspolitiska överenskommelsen som förra regeringen slöt med Miljöpartiet.

- Det är därför en besvikelse att vi nu ser ett förslag som innebär att klockan vrids tillbaka. Alla barn, oavsett status, ska ha samma rättigheter, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Rädda Barnen har arbetat länge i Rumänien: Redan efter andra världskriget arbetade vi på plats med barn i utsatta situationer innan vi tvingades lämna landet 1949, vilket bland annat belyses i de arkiv som förra året gjordes offentliga i Rumänien. Sedan 26 år arbetar Rädda Barnen runt om i Rumänien på nytt, framförallt med barn i utsatta situationer oftast romer.

- Situationen för barn till migrerande föräldrar är svår och komplicerad, men oavsett hur familjen lever vet vi att föräldrarna prioriterar barnens skolgång, säger Elisabeth Dahlin.

Utredningens slutsatser vad gäller barnets rätt till utbildning, får diskriminerande effekter. Sverige erkänner rätten till skolgång som "papperslös", för den som har hemvist utanför Europa, men alltså inte för den som kommer från Rumänien eller Bulgarien. Mottagandet av barn till EU-migranter skiljer sig starkt mellan olika kommuner. Minderåriga EU-medborgare har tillgång till utbildning i Göteborgs kommun men inte i Motala kommun.

- Våra erfarenheter är att dessa barn lever i en utsatt situation och ofta blir isolerade från samhället utan skola och meningsfulla fritidsaktiviteter. Det råder stor kunskapsbrist i samhället om dessa barns situation och rättigheter, säger Elisabeth Dahlin.

Regeringens förslag om regional och nationell samordning är positivt. Alla individer måste få samma bemötande, oavsett vilken kommun de befinner sig i. Insatser för att på komma tillrätta med problem kring social exkludering, fattigdom och diskriminering mot till exempel rumänska romer, utgör delar av en långsiktig lösning.

- Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning. Så frågan är hur vill regeringen ta ett ansvar för de barn som befinner sig i Sverige idag. Att göra Sverige till ett ogästvänligt land genom att inte tillgodose barn deras rättigheter är inte ett värdigt sätt att behandla minderåriga EU-medborgare i utsatta livssituationer., säger Elisabeth Dahlin.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.