Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto Magnus Wennman, Aftonbladet

Vad äter barnen när all mat tagit slut?

Över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av akut matbrist på Afrikas horn. I dag startar kampanjen och utställningen What’s on the plate – vad barnen äter som Aftonbladet TV och Fotografiska i Stockholm gör till förmån för Rädda Barnen.

Stoppa utvisningarna

Gemensamt ställningstagande av Rädda Barnen och Svenska kyrkan: Migrationsverket och Sveriges regering hävdar att det är möjligt att utvisa människor till Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har dock försämrats och utsikterna för att en förbättring skulle ske är obefintliga.

Rädda Barnen kommenterar Mexico City Policy

Mexico City Policy stoppar federalt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som arbetar med abortfrågor. Detta får konsekvenser även för Internationella Rädda Barnen och våra partnerorganisationer eftersom vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Information om abort kan då bli aktuellt.

Våra synpunkter på betänkandet 2017:6 Se barnet!

Rädda Barnen instämmer med många av utredningens förslag, framför allt sådana som handlar om omformuleringar i lagtext eller kartläggning och samordning av utbildningsinsatser för att ytterligare stärka barns rättigheter.

Rädda Barnens svarar på remissen om en god och jämlik hälsa

Rädda Barnen har sedan 2009 arbetat med att förstå och motverka ojämlikhet i folkhälsan med fokus på socioekonomiskt utsatthet. I detta arbete har vi stött på stora skillnader i både effekter och utförande av berörda myndigheter.

Vart fjärde barn berövas sin barndom

Vart fjärde barn berövas sin barndom

Minst 700 miljoner barn i världen har fått sin barndom avslutad i förtid, visar en ny rapport från Rädda Barnen. Orsakerna kan vara att barn måste börja arbeta, att de gifts bort, eller att familjer tvingas på flykt av krig och konflikter. I många fall handlar det också om att barn dör före sin 5-årsdag.

Rädda Barnen kommenterar Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar

Idag offentliggjorde Rättsmedicinalverket siffror över de första åldersbedömningarna som gjorts i deras regi. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om samtliga ensamkommande som kommit till Sverige utan de fall där migrationsverkets personal bedömer att den sökandes uppgivna ålder inte är sannolik.

Yttrande om Ett modernare utsökningsförfarande

Utsökningsutredningen har haft det övergripande uppdraget att göra en allmän översyn av utsökningsbalken, utsökningsförordningen och andra anslutande regelverk, inklusive materiella och processuella regler. Det huvudsakliga syftet har varit att lämna förslag som moderniserar de utsökningsrättsliga bestämmelserna med beaktande av samhällsutvecklingen.

Yttrande om underhållsstöd och grundavdrag

I departementspromemorian föreslås att underhållsstöd ska differentieras, så att barn som är femton år eller äldre, och berättigade till underhållsstöd, ska få 150 kronor mer i månaden än yngre barn. Samtidigt föreslås att grundavdraget som bidragsskyldiga föräldrar får behålla för egna levnadskostnader ska höjas från 100 000 kronor till 120 kronor.

Underhållsstöd och höjt grundavdrag för bidragssk

I departementspromemorian föreslås att underhållsstöd ska differentieras, så att barn som är femton år eller äldre, och berättigade till underhållsstöd, ska få 150 kronor mer i månaden än yngre barn. Samtidigt föreslås att grundavdraget som bidragsskyldiga föråldrar får behålla för egna levnadskostnader ska höjas från 100 000 kronor till 120 kronor.

​Bostadskrisens barn: 5390 hemlösa

​Bostadskrisens barn: 5390 hemlösa

Idag släpper Rädda Barnen rapporten ”En plats att kalla hemma”. Rapporten ger en bild av hur livet är för barnfamiljer som lever i hemlöshet i Sverige. En enkätundersökning visar också att många svenska kommuner inte känner till hur många barn som är hemlösa.

Bortgifta barn lämnas åt sitt öde

Idag samlar Rädda Barnen ett stort antal aktörer inom såväl civilsamhälle som politiken för att dela med oss av våra erfarenheter från arbetet mot hedersförtryck inom projektet Kärleken är fri. Efter tre års hårt arbete har regeringen äntligen börjat agera. Men det krävs mer för att säkerställa att inget barn betraktas som gift.

Visa mer

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.