Gå direkt till innehåll
Foto Magnus Wennman, Aftonbladet
Foto Magnus Wennman, Aftonbladet

Pressmeddelande -

Vad äter barnen när all mat tagit slut?

Över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av akut matbrist på Afrikas horn. I dag startar kampanjen och utställningen What’s on the plate – vad barnen äter som Aftonbladet TV och Fotografiska i Stockholm gör till förmån för Rädda Barnen.

Situationen på Afrikas horn är kritisk. Vi står inför den största katastrofen under FN:s livstid. I katastrofer som den som just nu pågår drabbas barnen värst. Vi hoppas att Aftonbladet TV:s och Fotografiskas samproduktion ska leda till att fler människor vill bidra till att minska hungern, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

I dag publiceras reportageserien i Aftonbladets kanaler. Bakom bild och text står de prisbelönta journalisterna Magnus Wennman, fotograf, och Erik Wiman, reporter.

Det här är kanske årets viktigaste reportage. Att kunna genomföra detta tillsammans med Fotografiska till förmån för Rädda Barnen känns oerhört angeläget, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Samtidigt som reportageserien publiceras öppnar också utställningen på Fotografiska i Stockholm. Utställningen består av Magnus Wennmans bilder och Erik Wimans texter, men också av en unik 360-graders film i en dome ger besökarna möjlighet att uppleva hur situationen är på plats.

Vi hoppas att utställningen What’s on the plate – vad barnen äter kommer att skapa det engagemang som krävs för att denna katastrof ska få mer uppmärksamhet. Både beslutsfattare och alla vi andra måste göra vad vi kan för att bidra, säger Per Boman, vd på Fotografiska

Samtidigt med kampanjen drar Tradera igång en rad auktioner där pengarna går till Rädda Barnens arbete. Flera välkända ansikten ställer upp och bidrar med auktioner, till exempel Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, Sarah Sjöström och Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström. Det går även att stödja Rädda Barnens arbete direkt genom att swisha till nummer 90 20 033

Det handlar i första hand om att rädda liv. Barn som drabbas av undernäring riskerar livslånga konsekvenser, därför är det bråttom. Vi glada att så många ställer upp och gör en insats för barn som lever i en extremt utsatt situation säger Elisabeth Dahlin. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Jakob Andersson, Presschef Rädda Barnen Tel: 073-355 35 07. Epost: jakob.andersson@rb.se

Maria Trägårdh, biträdande redaktionschef Aftonbladet. Tel: 070-676 23 60.

Epost: maria.tragardh@aftonbladet.se.

Margita Ingwall, kommunikationschef Fotografiska. Tel: 070-456 14 61. E-post: margita.ingwall@fotografiska.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33