Pressmeddelande -
Vart fjärde barn berövas sin barndom
Minst 700 miljoner barn i världen har fått sin barndom avslutad i förtid, visar en ny rapport från Rädda Barnen. Orsakerna kan vara att barn måste börja arbeta, att de gifts bort, eller att familjer tvingas på flykt av krig och konflikter. I många fall handlar det också om att barn dör före sin 5-årsdag.
Vanligtvis betecknar 18-årsdagen slutet på barndomen, vilket också är gränsen som anges i Barnkonventionen. Men genom att studera ett antal faktorer som tvingar barn att avsluta barndomen i förtid kan Rädda Barnen nu sammanställa ett ”End of Childhood Index”, som visar var i världen barn löper störst risk att berövas sin barndom. Rädda Barnen har utgått från att om ett barn upplever ett eller flera av följande livshändelser så är barndomen oåterkalleligen över:
- Ett barns utveckling hindras permanent genom svår undernäring
- Ett barn tvingas lämna skolan i förtid
- Ett barn börjar arbeta
- Ett barn blir gift
- Ett barn blir förälder
- Ett barn tvingas på flykt
- Ett barn mördas
- Ett barn dör före sin 5-årsdag
- Var och en av dessa händelser innebär på olika sätt att barndomen tar slut. När vi sätter samman siffrorna från hela världen ser vi att vart fjärde barn berövas sin barndom. Till exempel dör varje dag 16 000 barn innan de fyllt fem, oftast på grund av sjukdomar som egentligen går att bota. Var sjätte barn i världen går inte i skola. Skillnaderna mellan olika delar av världen är - fortfarande 2017 - avgrundsdjupa, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.
”End of Childhood Index” visar tydligt var barndomen är mest hotad i världen och var barn i störst utsträckning kan få vara barn under hela barndomen. I botten på listan finns framförallt länder i västra och centrala Afrika, ofta drabbade av krig och konflikter. I toppen huserar länder i Europa, med Norge, Slovenien och Finland i topp.
- Allt är dock inte nattsvart i de delar av världen där hoten mot barnen är som störst, utan det finns hopp och görs framsteg även där. I till exempel Väst- och Centralafrika har antalet barn som inte får uppleva sin femårsdag halverats sedan 1990. Den förändringar visar att genom att vi investerar i hälso- och sjukvård så är en bättre värld för många barn möjlig, säger Elisabeth Dahlin.
I andra delar av världen framstår andra hot mot barndomen som större. Rädda Barnen har studerat omfattningen av mord på barn och funnit att varje dag mördas omkring 200 barn. Värst drabbade är barnen i Honduras, Venezuela och El Salvador. Men det är inte bara de mördade barnen som blir utsatta, att leva och växa upp i en kraftigt våldsutsatt miljö är också ett hot mot barndomen.
Även i de länder som hamnar toppen på listan finns barn som förvägras rätten till sin barndom. I Europa lever omkring 25 miljoner barn som riskerar att hamna i fattigdom. Även i Sverige finns stora skillnader inom landet där barn från vissa grupper utsätts för stora risker, i synnerhet de som kommer från socialt utsatta miljöer.
- 2015 var vi överens i världen att till 2030 ha sett till att alla barn får gå i skolan, alla får trygghet och skydd, och har tillgång till hälso- och sjukvård, oavsett vilka de är eller var de kommer ifrån. Det är ett ambitiöst mål men vi tror att det är möjligt att uppnå om regeringar i runt om i världen bestämmer sig för att satsa på alla barns rätt till sin barndom, säger Elisabeth Dahlin.
För mer information och intervjuer ,
kontakta pressansvarig Anders Maxson, anders.maxson@rb.se
08-698 67 55
Relaterade länkar
Ämnen
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: