Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Bortgifta barn lämnas åt sitt öde

Idag samlar Rädda Barnen ett stort antal aktörer inom såväl civilsamhälle som politiken för att dela med oss av våra erfarenheter från arbetet mot hedersförtryck inom projektet Kärleken är fri. Efter tre års hårt arbete har regeringen äntligen börjat agera. Men det krävs mer för att säkerställa att inget barn betraktas som gift.

På två år har 565 hedersrelaterade ärenden kommit in till stödchatten på hemsidan dinarattigheter.se. Över 40 procent har varit under 18 år. 42 procent är tjejer och endast 8 procent är killar, resterande är anonyma. 24 % av samtalen handlar om barn- och tvångsäktenskap. De svåraste fallen i projektets stödchatt har rört barn och unga som blivit bortförda och bortgifta utomlands. Regeringen måste se över hur Sverige kan bli bättre på att ta hem och skydda dessa barn.

I chatten sitter tio olika organisationer som bemannar chatten varje vardagskväll. Vi har haft över 20 långa kontakter med barn som vädjar till oss att ta dem hem och bort från ett liv som barnbrud. Även Länsstyrelsen Östergötlands nationella stödtelefon för yrkesverksamma känner till 61 ärenden av samma typ med barn under 18 år.

Men att få hem ett barn som blivit bortgifta utomlands är mycket komplext, nästintill omöjligt eller kan ta flera år. Det fattas rutiner, strategier samt stöd i lagen. I detta arbete drar civilsamhället ett alltför tungt lass då myndigheter allt som oftast står handfallna. I många fall lämnas barn åt sitt öde.

Samtidigt har det skett en rad förbättringar med den nya nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Den nya barn- och tvångsäktenskaplagen ska snabbutredas och en ny kartläggning om hedersvåld är på gång. Men det krävs mer.

Morgan Johansson och Åsa Regnér har fler gånger sagt att inget barn ska vara, behandlas eller betraktas som gift. För att det ska bli verklighet behöver regeringen satsa på:

  • En utredning om hur Sverige ska kunna ta hem bortförda barn som gifts bort eller riskerar tvångsgifte utomlands.
  • Ett omfattande kunskapslyft om hedersvåld. Regeringen ska införa ett obligatoriskt moment om mäns våld mot kvinnor i flera utbildningar. Här är det viktigt att hedersrelaterat våld och förtryck tydliggörs och inte glöms bort.
  • Samverkan mellan skola, elevhälsa, socialtjänst och polis i arbetet mot hedersvåld, för att stödet till ungdomar utsatta för hedersvåld ska säkras. Varje kommun bör ha en hederssamordnare som kan samordna aktörerna i arbetet.
  • Fler förebyggande insatser för att synliggöra pojkar, män och HBTQ-personer som lever i en hederskontext.
  • En av de tjejer som fått stöd i chatten förklarar hur det är att leva under hedersvåld:

    "Vi som har levt i en hederskontext har ofta blivit tillsagda hur vi ska klä oss, hur vi ska bete oss, till och med hur vi ska tänka. För mig upphörde detta den dag jag valde att lämna min familj. För mig innebär det att när jag går hem idag, vrider om nyckeln och öppnar upp dörren så kommer jag inte längre att mötas av hot, våld eller begränsningar. Jag kommer inte längre behöva tvingas till äktenskap. Men framförallt, jag kommer känna en trygghet i mitt eget hem. Men det finns många flickor där ute som inte får öppna samma dörr. För dessa flickor leder dörren till ännu en dag i deras egna helvete. Låt dessa flickor få möjlighet att öppna samma dörr som jag får". – tjej 17 år.

    Att inte själv få välja livspartner, fritid eller utbildning strider mot Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Det borde vara en självklarhet för alla barn och unga att själv få välja sitt liv.

    Ola Mattsson, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram
    Sara Mühling, huvudprojektledare Kärleken är fri

    Läs hela debattartikeln som publicerades i Dagens Samhälle, 27/4 2017

    Ämnen

    Kontakter

    Rädda Barnens pressjour

    Rädda Barnens pressjour

    Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
    Anne Thorngren

    Anne Thorngren

    Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
    Åsa Runström Awad

    Åsa Runström Awad

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
    Oskar Kollberg

    Oskar Kollberg

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

    Oscar Nelson

    Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

    Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

    Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

    -som respekterar och värdesätter varje barn.
    -som lyssnar till – och lär av – barn
    -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.