Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Stoppa utvisningarna

    Gemensamt ställningstagande av Rädda Barnen och Svenska kyrkan: Migrationsverket och Sveriges regering hävdar att det är möjligt att utvisa människor till Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har dock försämrats och utsikterna för att en förbättring skulle ske är obefintliga.

  • Rädda Barnen kommenterar Mexico City Policy

    Mexico City Policy stoppar federalt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som arbetar med abortfrågor. Detta får konsekvenser även för Internationella Rädda Barnen och våra partnerorganisationer eftersom vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Information om abort kan då bli aktuellt.

  • Våra synpunkter på betänkandet 2017:6 Se barnet!

    Rädda Barnen instämmer med många av utredningens förslag, framför allt sådana som handlar om omformuleringar i lagtext eller kartläggning och samordning av utbildningsinsatser för att ytterligare stärka barns rättigheter.

  • Rädda Barnens svarar på remissen om en god och jämlik hälsa

    Rädda Barnen har sedan 2009 arbetat med att förstå och motverka ojämlikhet i folkhälsan med fokus på socioekonomiskt utsatthet. I detta arbete har vi stött på stora skillnader i både effekter och utförande av berörda myndigheter.

  • Rädda Barnen kommenterar Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar

    Idag offentliggjorde Rättsmedicinalverket siffror över de första åldersbedömningarna som gjorts i deras regi. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om samtliga ensamkommande som kommit till Sverige utan de fall där migrationsverkets personal bedömer att den sökandes uppgivna ålder inte är sannolik.

  • Yttrande om Ett modernare utsökningsförfarande

    Utsökningsutredningen har haft det övergripande uppdraget att göra en allmän översyn av utsökningsbalken, utsökningsförordningen och andra anslutande regelverk, inklusive materiella och processuella regler. Det huvudsakliga syftet har varit att lämna förslag som moderniserar de utsökningsrättsliga bestämmelserna med beaktande av samhällsutvecklingen.

  • Yttrande om underhållsstöd och grundavdrag

    I departementspromemorian föreslås att underhållsstöd ska differentieras, så att barn som är femton år eller äldre, och berättigade till underhållsstöd, ska få 150 kronor mer i månaden än yngre barn. Samtidigt föreslås att grundavdraget som bidragsskyldiga föräldrar får behålla för egna levnadskostnader ska höjas från 100 000 kronor till 120 kronor.

  • Underhållsstöd och höjt grundavdrag för bidragssk

    I departementspromemorian föreslås att underhållsstöd ska differentieras, så att barn som är femton år eller äldre, och berättigade till underhållsstöd, ska få 150 kronor mer i månaden än yngre barn. Samtidigt föreslås att grundavdraget som bidragsskyldiga föråldrar får behålla för egna levnadskostnader ska höjas från 100 000 kronor till 120 kronor.

  • Bortgifta barn lämnas åt sitt öde

    Idag samlar Rädda Barnen ett stort antal aktörer inom såväl civilsamhälle som politiken för att dela med oss av våra erfarenheter från arbetet mot hedersförtryck inom projektet Kärleken är fri. Efter tre års hårt arbete har regeringen äntligen börjat agera. Men det krävs mer för att säkerställa att inget barn betraktas som gift.

  • Löfven, du hycklar om ensamkommande

    Idag samlas den socialdemokratiska kongressen för att diskutera partiets politik framöver. Temat för kongressen är trygghet i en ny tid. Det finns en grupp barn som är i stort behov av trygghetsskapande åtgärder. Nyanlända barn. Nu behöver regeringen agera.

  • Den tillfälliga asyllagen är omänsklig – skrota den!

    Sedan förra sommaren har Sverige en tillfällig asyllag som kraftigt begränsar familjeåterföreningen och i stort sett omöjliggör permanenta uppehållstillstånd i praktiken. Av de 2 000 motioner som inkommit kräver 112 en snabb återgång till permanenta uppehållstillstånd och/eller att möjliggöra familjeåterförening enligt den ordinarie asyllagstiftningen.

  • Vårt yttrande kring delbetänkandet om våldsbejakande extremism

    Rädda Barnen avger synpunkter på delbetänkandet SOU 2016:92 i för organisationen särskilt centrala områden. I övriga frågor avstår vi från yttrande och detta ska inte uppfattas vare sig som tillstyrkande eller avstyrkande av okommenterade förslag.

Visa mer