Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Löfven, du hycklar om ensamkommande

Idag samlas den socialdemokratiska kongressen för att diskutera partiets politik framöver. Temat för kongressen är trygghet i en ny tid. Det finns en grupp barn som är i stort behov av trygghetsskapande åtgärder. Nyanlända barn. Nu behöver regeringen agera.

Statsministern och hans regering är stolta för den insats som Sverige gjorde för människor på flykt under 2015. Det är även vi. Vi var många som där och då hjälpte till med både kunskap och verksamhet för att se till att bemötandet av nyanlända skulle bli så bra som möjligt. Nu ett och ett halvt år senare så ser vi återigen hur otryggheten växer på grund av regeringens politik. Som en ungdom i Rädda Barnens verksamhet uttryckte det "Varför vill ni skicka tillbaka oss när ni öppnade gränsen först?"

Vi har arbetat med ensamkommande barn och ungdomar i 15 års tid. Vi träffar barn inom vår kliniska verksamhet och vi har aldrig sett barnen och ungdomarna må så dåligt som nu. Sedan 2015 driver vi också en stödlinje som riktar sig till nyanlända barn. Barnen och ungdomarna som ringer vår telefon och finns i vår verksamhet vittnar om stor otrygghet. Osäkerheten kring huruvida man kan bo kvar i den kommun man börjat rota sig i.

Osäkerheten kring både beslut rörande åldersbedömning och de tvära kasten i migrationspolitiken har lett till dramatiskt försämrad psykosocial hälsa och sorgligt nog även till självmord. Vi kan inte tigande se på när barn och unga inte får sina rättigheter tillgodosedda.
Nu måste regeringen se till att de barn och ungdomar som kom till Sverige under 2015 har samma rätt till vård, samma rätt till trygghet som andra barn i Sverige.

Vi är långt ifrån ensamma om att se problemen som den här gruppen barn och unga står inför. Socialsekreterare, gode män och andra organisationer som arbetar nära ungdomarna har gång på gång larmat om en extremt utsatt situation. Politiker och ombud på kongressen har möjligheten att driva på för en politik som sätter barnens trygghet främst och därigenom pressa den socialdemokratiskt ledda regeringen.

Socialdemokraterna har nu ett gyllene läge att ta ansvar för att skapa den trygghet som är temat under kongressen. Vissa förbättringar har redan skett. Att regeringen gett socialstyrelsen i uppdrag att starta ett kunskapscenter för ensamkommande är bra, likaså satsningen på ökade anslag till ungdomspsykiatrin.

Men för att ta tag i otryggheten behövs prioriteringar på en rad olika områden.

Rädda Barnen kräver därför:
1. Barn har rätt till sin familj
Rädda Barnen kräver att barnfamiljer inte splittras. Det är oacceptabelt och inte förenligt med Barnkonventionen.

2. Barn ska ha permanenta uppehållstillstånd
Den tillfälliga asyllagen även att tidsbegränsade uppehållstillstånd är huvudregeln. Detta leder till minskad trygghet och psykisk ohälsa.

3. Barn ska inte flyttas runt
Rädda Barnen anser att de barn som har kommit hit ska kunna känna sig trygga och få det stöd som var och en behöver. Vi vill se en mjukare och naturligare övergång från 17 år till vuxen för asylsökande. Övergången är för abrupt och har negativa effekter på barnet i hela mottagningssystemet.

4. Barn ska ha tillgång till vård
Barn och unga ska få tillgång till den vård de har rätt till, oavsett vart i landet de befinner sig.
Regeringen kan inte å ena sidan proklamera sin stolthet över hur väl Sverige agerade under 2015 för att sedan bidra till att öka otryggheten och den psykiska ohälsan för ensamkommande barn och ungdomar. Det är hyckleri.

Vi kräver att regeringen agerar och säkerställer att barn och unga som kommit till Sverige också får möjligheten att leva i trygghet.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Läs hela debattartikeln som publicerades i Aftonbladet 11/4 2017

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.