Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Vårt yttrande kring delbetänkandet om våldsbejakande extremism

Rädda Barnen avger synpunkter på delbetänkandet SOU 2016:92 i för organisationen särskilt centrala områden. I övriga frågor avstår vi från yttrande och detta ska inte uppfattas vare sig som tillstyrkande eller avstyrkande av okommenterade förslag.

Flyktingläger på den grekiska ön Leros. Foto: Rädda Barnen

Ett år med flyktingavtalet EU-Turkiet: Barn lever i fängelseliknande läger

Mer än 5000 barn lever idag i olika läger i Grekland under fängelseliknande förhållanden, som en direkt följd av migrationsavtalet mellan EU och Turkiet. En rapport som Rädda Barnen tagit fram berättar om självmordsförsök, depressioner, och omfattande missbruk bland barn. Rädda Barnen kräver att Grekland och EU tar ansvar för att de här barnen får sina rättigheter tillgodosedda.

Sverige får inte svika de som söker asyl

I dag börjar Europaparlamentet förhandla om flera av de förslag som ligger till grund för EU:s nya gemensamma asylsystem. Asylsökandes rättigheter till skydd i Sverige försämrades avsevärt när riksdagen antog en tillfällig asyllag förra sommaren, till exempel begränsades möjligheterna till permanent uppehållstillstånd. Den svenska lagen försvarades med att den var tillfällig.

Vi har aldrig sett barn må så dåligt

Under femton år har Rädda Barnen arbetat med ensamkommande barn och unga. Vi har aldrig tidigare sett den oro, ohälsa och desperation som vi ser just nu. Imorgon träffar bland andra Rädda Barnen Folkhälsominister Gabriel Wikström och Barnminister Åsa Regnér. Vi kommer då att kräva att regeringen tar krafttag mot den psykosociala ohälsan.

Rädda Barnen kommenterar vårbudgeten

Idag presenterar regeringen sin vårbudget. Rädda Barnen ser positivt på att regeringen satsar på barn och ungdomspsykiatrin och skolor i utsatta områden. Men vi saknar satsningar på utbildning inför att barnkonventionen ska bli lag.

Kommentar: regeringens utrikesdeklaration

Rädda Barnen delar utrikesministerns oro för utvecklingen i världspolitiken och välkomnar att regeringen står fast vid att biståndet under mandatperioden ska uppgå till en procent av svensk BNI. Samtidigt är regeringen svaret skyldig när det gäller biståndsavräkningar.

Kraftig ökning av samtal till Stödlinjen

Kraftig ökning av samtal till Stödlinjen

Rädda Barnens stödlinje har under de senaste dagarna varit mycket hårt belastad, med många svåra samtal från barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd. Rädda Barnen uppmanar nu alla som har kontakt med ensamkommande asylsökande barn att vara extra uppmärksamma på deras behov av stöd.

Dahir, sex månader gammal, får behandling på Rädda Barnens mottagning för akut undernärda i Borama, Somaliland. Foto: Colin Crowley/Rädda Barnen

​Somalia står åter inför svältkatastrof

Uteblivna regn på Afrikas horn gör att stora delar av regionen återigen riskerar att drabbas av en större svältkatastrof. I Somalia är nu mer än sex miljoner människor i behov av hjälpinsatser för att klara bristen på mat och vatten. Rädda Barnen ökar nu insatserna i landet, och har satt som mål att kunna ge stöd till mer än en miljon människor.

Idag öppnar Orostelefonen

Idag öppnar Orostelefonen

Från och med den 1 februari är det Rädda Barnen som ansvarar för Orostelefonen, på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Syftet är att kunna ge stöd och hjälp till anhöriga som känner oro för att närstående dras till en våldsbejakande extremistisk rörelse.

Yttrande över utkast till lagrådsremissen Kroppsbesiktning

I utkastet till lagrådsremissen föreslås att kroppsbesiktning i syfte att utreda ålder ska få göras på den som skäligen misstänks för ett brott som kan ge fängelse, under förutsättning att den misstänktes ålder har betydelse för påföljden. Det kan handla om att avgöra om den misstänkte är straffmyndig, eller om att åldern annars kan ha betydelse för val av påföljd eller straffmätning.

Visa mer

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.