Gå direkt till innehåll
Idag öppnar Orostelefonen

Pressmeddelande -

Idag öppnar Orostelefonen

Från och med den 1 februari är det Rädda Barnen som ansvarar för Orostelefonen, på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Syftet är att kunna ge stöd och hjälp till anhöriga som känner oro för att närstående dras till en våldsbejakande extremistisk rörelse.

Verksamheten gick tidigare under namnet nationella stödlinjen som drevs av Röda Korset. Orostelefonen behåller numret 020-100 200.

- Det här innebär en nystart för verksamheten. Vi tror att Rädda Barnens erfarenhet av att arbeta med unga som befinner sig i riskmiljöer gör att vi kan nå ut till dem som behöver stöd, säger Ola Mattsson, chef för Sverigeprogrammet på Rädda Barnen.

Orostelefonen har från den 1 februari fått utökade resurser att på ett mer strukturerat sätt följa upp enskilda ärenden och lotsa personer vidare till offentlig verksamhet eller andra civilsamhällesorganisationer för att kunna få rätt stöd. Personalen som svarar har adekvat utbildning och stor erfarenhet av att arbeta med människor i utsatthet. Det finns även en verksamhetsledning som kan gå in och ge stöd till samtalsstödjarna.

- Det är inte en nödlinje utan en stödlinje, där vårt fokus är att kunna skydda barn och ungdomar som är i farozonen. Det här är inte någon verksamhet som genererar en stor mängd samtal, däremot är det helt avgörande att vi kan hantera varje uppringning på bästa sätt, säger Ola Mattsson.

Orostelefonen kommer att ha fasta öppettider mellan 09.00-12.00 och 13.00-16.00. Öppettider och språkresurser kommer löpande att utvärderas och anpassas efter behov.

Den nationella stödtelefonen inrättades i november 2015 som en pilotverksamhet på uppdrag av regeringen. Syftet med stödtelefonen är främst att stödja anhöriga till individer som dras till extremistiska miljöer. Anhöriga är på lång sikt en viktig komponent i det förebyggande arbetet för att motverka radikalisering och rekrytering till våldsbejakande extremistgrupper i Sverige och i utlandet.

Fakta om Orostelefonen

  • Telefonnumret till orostelefonen är fortsatt 020-100 200
  • Orostelefonen vänder sig till barn, unga och vuxna som känner en oro kring att någon i deras närhet håller på att radikaliseras.
  • Den som ringer till orostelefonen är anonym och ska få vägledning när de upplever att en anhörig eller vän dragits in eller är på väg in i en våldsbejakande extremistisk rörelse.
  • Genom Orostelefonen kan man också bli satt i kontakt med personer som arbetar med dessa frågor i den kommun där man bor.
  • Telefonen är öppen vardagar mellan klockan 09.00-12:00 och 13:00-16.00 och bemannas av samtalsstödjare.
  • Det är möjligt att få stöd på flera språk. Samtalen syns inte på telefonräkningen.

För mer information kontakta Jakob Andersson, tf Presschef på 0733-553507

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.