Gå direkt till innehåll
Dahir, sex månader gammal, får behandling på Rädda Barnens mottagning för akut undernärda i Borama, Somaliland. Foto: Colin Crowley/Rädda Barnen
Dahir, sex månader gammal, får behandling på Rädda Barnens mottagning för akut undernärda i Borama, Somaliland. Foto: Colin Crowley/Rädda Barnen

Pressmeddelande -

​Somalia står åter inför svältkatastrof

Uteblivna regn på Afrikas horn gör att stora delar av regionen återigen riskerar att drabbas av en större svältkatastrof. I Somalia är nu mer än sex miljoner människor i behov av hjälpinsatser för att klara bristen på mat och vatten. Rädda Barnen ökar nu insatserna i landet, och har satt som mål att kunna ge stöd till mer än en miljon människor.

Flera uteblivna regnperioder har lett till akut vattenbrist i området, där priset för en tunna vatten (200 liter) har tredubblats till mer än 130 svenska kronor. Tre fjärdedelar av landets boskapsdjur har svultit ihjäl och skördarna har minskat med 75 procent.

 - Nu sätter människor sitt hopp till vårregnen, men prognosen säger att de kommer att bli mindre än normalt. Vi har en liten möjlighet att hindra en upprepning av svältkatastrofen 2011, men det är bråttom, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Situationen är särskilt svår i de självstyrande delarna Somaliland och Puntland, där tusentals familjer har tvingats lämna sina hem för att ta sig till områden med bättre tillgång till förnödenheter. För barnen innebär det stora umbäranden där de förlorar möjligheten att gå i skola, och riskerar att separeras från föräldrarna.

 - För drygt fem år sedan gick mer än en kvarts miljon liv förlorade, delvis beroende på att hjälpinsatserna kom igång för sent. 130 000 av dem var barn. Vi kan inte tillåta att det händer igen, och då måste vi och hela det internationella samfundet agera - nu, säger Elisabeth Dahlin.

Rädda Barnen är på plats i såväl Somalia, som i Etiopien och Kenya, och ökar nu hjälpinsatserna i hela regionen. Förutom att ge stöd till barn och vuxna som är akut undernärda, arbetar Rädda Barnen också med förebyggande verksamheter som mödrahälsovård, vattendistribution, och att bygga upp barnvänliga platser för familjer som tvingats lämna sina hem.

För mer information eller för intervjuer, kontakta pressansvarig Anders Maxson, 08-698 67 55, anders.maxson@rb.se

Så kan du hjälpa:

Var med och förändra barns liv. SMS:a HJÄLP100 till 72911 och skänk 100 kr eller Swisha 902 0033.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.