Gå direkt till innehåll
Kraftig ökning av samtal till Stödlinjen

Pressmeddelande -

Kraftig ökning av samtal till Stödlinjen

Rädda Barnens stödlinje har under de senaste dagarna varit mycket hårt belastad, med många svåra samtal från barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd. Rädda Barnen uppmanar nu alla som har kontakt med ensamkommande asylsökande barn att vara extra uppmärksamma på deras behov av stöd.

Ökningen gäller framförallt personer med bakgrund i Afghanistan, som uttrycker stark oro för att bli skickade dit efter att ha fått avslag på sin asylansökan.

 - Vi brukar få en handfull samtal om dagen till stödlinjen, men under den här veckan har det eskalerat och vi har haft drygt 40 samtal vissa dagar. Det handlar om ungdomar som är oroliga för att deras kompisar funderar på att ta sitt liv, det handlar om att de känner någon som har tagit sitt liv, och i några fall är det ungdomar som ringer och funderar själva på att begå självmord, säger Ola Mattsson, programchef på Rädda Barnen

Av samtalen som kommer till Rädda Barnens stödlinje framgår också att det inte endast handlar om att man har fått avslag på en asylansökan. Det är ofta den sammantagna situationen och de utdragna handläggningstiderna som skapar en ångestfylld ovisshet.

Rädda Barnen har nu öppnat fler linjer och tar in fler samtalsstödjare för att kunna svara på fler samtal, men efterlyser också särskilda insatser från andra aktörer för att kunna ge stöd till fler.

 - Det är uppenbart för oss att det finns en utbredd mycket allvarlig oro hos många just nu, och det krävs att alla som har kontakter med den här gruppen hjälper till så att de kan få stöd. Det rör sig om personal på boenden, om gode män, om anställda inom socialtjänsten och lärare. Alla måste vi vara lite extra uppmärksamma just nu, och själva söka hjälp om man behöver det, säger Ola Mattsson.

Rädda Barnens stödlinje för ensamkommande barn och unga har funnits sedan november 2015 och är ett samarbete mellan Arvsfonden, Ensamkommandes förbund och Rädda Barnen. Vi svarar på arabiska, dari, engelska eller svenska. Ring 0200–77 88 20 alla dagar 15.00-18.00.

På Rädda Barnens hemsida finns också råd om hur man kan agera om någon i ens närhet är i behov av hjälp:

https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-pa-flykt/bemota-barn-pa-flykt/

Andra sätt att få hjälp:

Svenska kyrkan - jourhavande präst – erbjuder samtalsstöd för den som behöver någon att tala med. Nås via 112 – fråga efter jourhavande präst.

Vårdguiden – kan ge råd om vart man kan vända sig för att få hjälp lokalt, ring 1177

För mer information eller intervjuer, kontakta Rädda Barnens pressansvarig Anders Maxson, 08-698 67 55, anders.maxson@rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter