Nu är det dags att gå från ord till handling
Just nu är det inte främlingsrädsla som dominerar i Sverige utan nu är det medmänsklighet och solidaritet som tagit över runt köksborden, på arbetsplatserna och i diskussionerna på social medier.
Just nu är det inte främlingsrädsla som dominerar i Sverige utan nu är det medmänsklighet och solidaritet som tagit över runt köksborden, på arbetsplatserna och i diskussionerna på social medier.
Statsminister Stefan Löfven höll sitt sommartal i söndags. Han lade stor vikt vid att ordning och reda skulle gälla i svenskt flyktingmottagande. Nu i veckan förhandlar regeringen om sin budget för 2016 tillsammans med Vänsterpartiet. Trots statsministerns tal om ordning och reda så kommer återigen stora delar av finansieringen av det svenska flyktingmottagandet tas från biståndsbudgeten.
Över 100 000 flyktingar har tagit sig till Grekland i år, merparten från konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Syrien och Irak. Samtidigt gör det ekonomiska läget i landet att det saknas resurser för att ge flyktingarna ett bra mottagande. Rädda Barnen bedömar att situationen kommer att förvärras ytterligare och förbereder nu hjälpinsatser till nödställda flyktingar
Sängvätning, mardrömmar och konstant oro. Det är några av de symptom på psykisk stress som barnen i Gaza uppvisar, ett år efter det senaste krigsutbrottet. En undersökning som Rädda Barnen gjort i Gazas värst drabbade områden berättar att 75 procent av barnen regelbundet lider av onormal sängvätning.
Över 38 000 människor har hittills skrivit på Rädda Barnens upprop för lagliga och säkra vägar till Europa under parollen ”Inget barn ska dö på Medelhavet”, sedan lanseringen i slutet på april. Nu under sommaren kommer Rädda Barnen att lyfta situationen på Medelhavet genom kampanjen #otyst.
Vår tid är full av grymhet. Krig och förtryck gör att människor tvingas fly hals över huvud. Flera katastrofer pågår samtidigt. Många har pågått i flera år. Från Syrien och Irak till Sydsudan och Nigeria rycks barn upp med rötterna. De tvingas lämna det enda hem de känner till. Ibland tillsammans med sina föräldrar, alldeles för ofta ensamma.
Idag publiceras ”State of the World´s Fathers” – den första globala sammanställningen av hur faderskapet ser ut i världen. Tre fjärdedelar av alla män blir föräldrar någon gång i livet och kan spela en positiv roll för sina barn. Rapporten beskriver hur vi globalt kan involvera män och pojkar för att uppnå jämställdhet och i förlängningen tryggare barn.
Den 10 juni klockan 13.30 arrangerar Rädda Barnen och föräldranätverket Barn i Behov ett seminarium i riksdagen med fokus på den svenska skolan och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, aspergers och dyslexi.
Skolinspektionens rapport om elevhälsan visar att barn i grundskolan som mår dåligt sällan träffar en skolpsykolog. Skolorna saknar också ofta strategier för förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete.
Över 60 procent av barn i skolåldern i Centralafrikanska republiken (CAR) lider av posttraumatiskt stressyndrom. Det visar en undersökning som Rädda Barnen gjort kring barns psykiska hälsa i det konfliktdrabbade landet. Under den mer än två år långa konflikten har de flesta barn antingen bevittnat eller själva blivit utsatta för extremt våld.
Inför att EU-kommissionen ska presentera sin nya migrationsstrategi idag där frågan om ökade flyktingkvoter ingår, kräver Rädda Barnen fler säkra vägar in till Europa för både barn, familjer och enskilda som är på flykt. Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin befinner sig just nu i Mellanöstern bland annat i syfte att besöka flyktingläger.
Medan allt fler barn i världen får uppleva sin femårsdag, består skillnaderna mellan den rika och fattiga delen av världen. Urbaniseringen har också skapat en ny tydlig klyfta i städerna. I Rädda Barnens årliga mammaindex framgår det att i en majoritet av de undersökta länderna är risken för att dö dubbelt så stor för de fattiga barnen i städerna som för de rika.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.