Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ta elevhälsans uppdrag på allvar

Skolinspektionens rapport om elevhälsan visar att barn i grundskolan som mår dåligt sällan träffar en skolpsykolog. Skolorna saknar också ofta strategier för förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete.

Resultaten stämmer väl med de undersökningar Rädda Barnen har gjort. T.ex. visar vår rapport om ”Garantinivå” från 2012, att skolpsykologen i de flesta av svarande kommuner ska räcka till för mellan 1000 och 300 elever i grundskolan, och i många kommuner var siffrorna betydligt högre. I Rädda Barnens enkät ”Ung Röst” från 2011 svarade 87 procent av tillfrågade 25 000 ungdomar att de oroade sig för sin eller kompisars psykiska hälsa, och de tyckte det var viktigt eller mycket viktigt att Sverige gör mer för att det ska gå fortare att komma i kontakt med kurator, eller psykolog. Det är dags för kommunerna att ta elevhälsans uppdrag på allvar, och uppfylla psykologförbundets rekommendationer på högst 500 elever per heltidstjänst skolpsykolog. Vi vet att barn som mår dåligt presterar sämre i skolan. Elevhälsan har en stor potential att tidigt upptäcka barns och ungas problem, och se till att de får rätt hjälp innan problemen vuxit sig för stora. Det är ett svek mot barnen att inte utnyttja den unika möjligheten genom att inte satsa på en elevhälsa värd namnet, med alla funktioner representerade med hög grad av tillgänglighet, överallt i Sverige. Rädda Barnen planerar att presentera en skrift om elevhälsan till hösten för att ytterligare lyfta dessa frågor.

Länk till Skolinspektionens rapport

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.