Gå direkt till innehåll
​Grekiska krisen slår hårt mot flyktingar

Pressmeddelande -

​Grekiska krisen slår hårt mot flyktingar

Tillfälligt flyktingboende vid ett övergivet hotell på ön Kos. Foto Hedinn Halldorsson / Rädda Barnen

Över 100 000 flyktingar har tagit sig till Grekland i år, merparten från konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Syrien och Irak. Samtidigt gör det ekonomiska läget i landet att det saknas resurser för att ge flyktingarna ett bra mottagande. Rädda Barnen bedömer att situationen kommer att förvärras ytterligare och förbereder nu hjälpinsatser till nödställda flyktingar.

- Varje dag anländer omkring 1000 flyktingar till de grekiska öarna. Det saknas mat, mediciner och trygga platser för barnen. Vi hör om barn som tvingas sova utomhus eller i överfulla mottagningscenter. Det ökar risken för att barnen utsätts sexuella övergrepp, trafficking och våld. Läget är helt klart kritiskt, säger Elisabeth Dahlin generalsekreterare på Rädda Barnen.

Krisen i den grekiska ekonomin har lett till att landets system för att ta hand om asylsökande mer eller mindre har kollapsat. En utvärdering av flyktingsituationen i Grekland som Rädda Barnen gjort visar att av landets nio mottagningscentra för asylsökande är bara en i fullt bruk. Värst är läget på öarna Lesbos, Chios och Kos, där det i avsaknad av ett ordnat mottagande uppstått tillfälliga flyktingläger.

Rädda Barnen har länge krävt lagliga och säkra vägar till Europa för att möta den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Det skulle inte bara ge människor som flyr från krig och förtryck en möjligt att ta sig till Europa på ett säkert sätt. Det skulle också avlasta länder som Grekland och Italien som idag tar emot många flyktingar som kommer sjövägen till Europa. Konflikterna som pågår världen över visar inga tecken på att lösas inom en snar framtid. Trots detta har EU:s politiker svårt att enas om hur flyktingsituationen ska hanteras.

- Behovet av lagliga och säkra vägar kvarstår, Europas politiker måste få tillstånd ett solidariskt flyktingmottagande där hela unionen tar ansvar. Människor som flyr i allmänhet och barn i synnerhet ska tas emot på bästa möjliga sätt. Att inte göra något åt situationen är inte bara ett svek mot människor som flyr men också mot länder som Grekland och Italien som ofta är det första landet som människor ankommer till.

Rädda Barnen förbereder just nu en första insats för att underlätta och hjälpa de ofta små och lokala hjälpinsatser som pågår i Grekland. Många barn har kommit till Grekland utan sällskap av sina föräldrar, och Rädda Barnens insats fokuserar bland annat på att ge de barnen trygghet och skydd på plats. Insatsen är möjlig tack vare medel från Rädda Barnens katastroffond. Stöd katastroffonden här: http://www.raddabarnen.se/stod-oss/katastroffonden/

För mer information och intervju med Elisabeth Dahlin vänligen kontakta Jakob Andersson, pressansvarig på 08 698 92 88.

Läs Rädda barnens utvärdering av flyktingsituationen i Grekland nedan.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterat material