Gå direkt till innehåll
​Pappor – en förutsättning för jämställdhet i världen

Pressmeddelande -

​Pappor – en förutsättning för jämställdhet i världen

Idag publiceras ”State of the World´s Fathers” – den första globala sammanställningen av hur faderskapet ser ut i världen. Tre fjärdedelar av alla män blir föräldrar någon gång i livet och kan spela en positiv roll för sina barn. Rapporten beskriver hur vi globalt kan involvera män och pojkar för att uppnå jämställdhet och i förlängningen tryggare barn.

-Det här är ett perspektiv som är nästintill osynligt i diskussionerna kring hur vi ska stimulera en mer jämställd utveckling i världen. Därför tror vi att den här rapporten kommer att bli en milstolpe i det arbetet, säger Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen, en av organisationerna som står bakom rapporten.

Tre fjärdedelar av alla män och pojkar blir någon gång i livet föräldrar och så gott som alla pojkar och män har en möjlighet att spela en positiv roll för barns utveckling. Rapporten stakar ut en global agenda för hur vi bör involvera män och pojkar som en del av hur vi uppnår jämställdhet samt bidrar till kvinnors, barns och mäns positiva utveckling i livet.

Samtidigt konstaterar rapporten inte så förvånande att världen har fortsatt långt kvar till jämställdhet. Kvinnor tillbringar två till tio gånger så mycket tid som män med att vårda barn, trots att kvinnor idag utgör omkring 40 procent av den globala arbetskraften. Det finns inget land i världen där män och pojkar utför lika mycket oavlönat arbete i hemmet som kvinnor och flickor. En av orsakerna till det är hur föräldraförsäkringen ser ut i många länder. Idag har de flesta länder någon form av system för föräldraledighet, men bara 92 länder ger möjlighet för både mammor och pappor att vara lediga. I hälften av de länderna är handlar det om mindre än tre veckor.

Globalt sett är barnaga fortfarande mycket vanligt, där 60 procent av alla barn mellan två och fyra år utsätts för fysiskt våld regelbundet.

-Förutom att man självfallet bör förbjuda aga, så krävs det också att man arbetar förebyggande med pojkar och unga män för att ändra synen på hur man uppfostrar barn. Det krävs att man ger blivande pappor verktyg att kunna vara pappor utan att slå sina barn, säger Inger Ashing.

Rapporten har tagits fram inom ramen för den globala MenCare-kampanjen och dess medlemsorganisationer, däribland Rädda Barnen och Män för Jämställdhet.

Rapporten presenteras vid ett seminarium i Riksdagen kl 09:30 där bland annat Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen medverkar.

För mer information eller intervjuförfrågningar till Inger Ashing, kontakta pressansvarig Jakob Andersson, 08-698 92 88, jakob.andersson@rb.se.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterat material