Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Almedalens viktigaste minut

Över 38 000 människor har hittills skrivit på Rädda Barnens upprop för lagliga och säkra vägar till Europa under parollen ”Inget barn ska dö på Medelhavet”, sedan lanseringen i slutet på april. Under sommaren kommer Rädda Barnen att lyfta situationen på Medelhavet genom kampanjen #otyst.

- 30 miljoner barn är på flykt. Bara i år har 1700 människor gått bort i vågorna i Medelhavet. Det är ovärdigt Europa att inte kunna svara upp med en solidarisk flyktingpolitik när världen omkring oss brinner säger Elisabeth Dahlin, Generalsekreterare för Rädda Barnen

Rädda Barnen ser en risk i att samtidigt som den politiska processen kring att lösa flyktingsituationen går mycket trögt, så faller frågan sakta undan i den offentliga debatten. Därför vill vi genom att vara #otysta förmå politiker, media och allmänhet att fortsatt uppmärksamma de förhållanden som råder för människor på flykt. I sociala medier och i Almedalen samt på musikfestivaler över hela landet kommer människor visa sin solidaritet med barn på flykt. Tillsammans kommer vi stå upp för en solidarisk migrationspolitik i EU genom att vara #otysta.

-Det har varit ett fantastiskt genomslag. Vi får ofta höra om hur rasismen och ifrågasättandet av flyktingar och deras rättigheter ökar, men det finns också en stor grupp människor som står upp för barn på flykt och deras rättigheter. Vi är redan många men vi hoppas givetvis att vi blir ännu fler, säger Elisabeth Dahlin.

En rad EU-parlamentariker och artister förväntas delta på manifestation på plats i Almedalen vid Kruttornet kl 21. Där kommer en ljusmanifestionen att hållas och Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen, kommer att hålla tal.

Om kampanjen

#Otyst är en kampanj med syfte att lyfta flyktingkatastrofen på Medelhavet och engagera människor för en solidarisk flyktingpolitik inom EU. Kampanjen kommer synas på musikfestivaler runt om i landet, på sociala medier och på en manifestation vid Kruttornet invid Almedalen på tisdag 30 juni kl.21.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta Jakob Andersson, Pressansvarig på 0733-553507.

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30