Gå direkt till innehåll
Alima (med handdockorna) berättar i podcasten om livet efter cyklonerna. Bild: Save the Children
Alima (med handdockorna) berättar i podcasten om livet efter cyklonerna. Bild: Save the Children

Pressmeddelande -

Rädda Barnen Dokumentär- om livet efter naturkatastroferna i Moçambique

Cyklonerna som slog till mot Moçambique våren 2019 skövlade allt i sin väg. Kvar var sönderslagna byar, översvämningar och raserade skolor. I nya avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör du barnens berättelser om livet efter katastrofen.

– Det var mörkt som på natten, fast det var dag. När taket började släppa från huset lät det som skottlossning, berättar Faria, 12 år, en av de barn som överlevde cyklonerna.

Det var på kvällen den 14 mars 2019 som cyklonen Idai kom in från Indiska oceanen. Staden Beira, med en halv miljon invånare, drabbades först. Förödelsen var enorm. Med cyklonen kom ett massivt regn och översvämningar. Några veckor senare drog nästa cyklon in, Kenneth. För första gången någonsin har två så pass kraftiga cykloner slagit till mot Moçambique under samma säsong. Båda cyklonerna var de starkaste som någonsin uppmätts i södra Afrika.

– Efter att allt hade lugnat ner sig gick jag till plats där vårt hus hade stått. Ingenting fanns kvar. Vi fick börja om från början, säger Julia, 11 år.

Efteråt sa den moçambiska politikern Graça Machel att Beira var den första staden som helt förstörts av klimatförändringarna. Men var cyklonerna verkligen konsekvenser av klimatförändringarna? I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör du barnen som överlevde, klimatforskare om framtiden och hur ett samhälle går vidare efter en naturkatastrof.

– När en cyklon dragit förbi står överlevande barn kvar i stort behov av trygghet, vård och skydd. I den nya säsongen av vår podcast får lyssnaren möta de som bidragit minst till klimatkrisen, men som drabbas allra hårdast – nämligen barnen. I avsnittet kommer barn från Moçambique att berätta hur livet ser hur efter en naturkatastrof, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen 

– Rädda Barnen möter dagligen barn som lider till följd av klimatkatastrofer. Vi är först på plats och sist att lämna. Efter vårens cykloner hjälpte vi familjer att återförenas och byggde barnvänliga platser dit barn kunde gå för lek och trygghet. Rädda Barnen hjälpte över 400 000 personer i Moçambique med tillgång till vård, utbildning och rent vatten efter cyklonerna, säger Helena Thybell. 

Lyssna på den svenska versionen ​här

​Listen to the English version 
​here

​Se relaterat material för bilder och berättelser från barnen. 

Ämnen

Taggar


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterat material

Relaterade nyheter