Gå direkt till innehåll
Barn som leker i Al-Hol, februari 2019. Fotograf: Save the Children
Barn som leker i Al-Hol, februari 2019. Fotograf: Save the Children

Pressmeddelande -

Rädda Barnen Dokumentär om svenska barn i Syrien

I Rädda Barnen Dokumentärs tredje säsong berättar mor- och farföräldrar om kampen för att få hem sina barnbarn från Al-Hol i Syrien. Lyssnaren får följa med från omänskliga förhållanden i krigets Syrien till Göteborgsförorten Angered, där några misstänkta IS-anhängare återvänt hem. 

Runt 70 svenska barn till misstänkta IS-terrorister sitter fast i läger i norra Syrien. Där härjar våld och sjukdomar. I Sverige finns släktingarna som desperat väntar på att få träffa sina barnbarn. Rädda Barnen har under en längre tid tryckt på för att barnen ska få komma hem till Sverige.

– Humanitär hjälp finns på plats i Syrien, myndigheter i Sverige har rustat för återvändare, men agerandet från svenska regeringen har nästintill uteblivit. Alla svenska barn måste få komma hem, säger Ola Mattsson, chef för Sverigeprogrammet, som själv deltar i podcasten.

I podden får lyssnarna höra om barn som lever under omänskliga förhållanden i läger som av FN beskrivs som ”en skräckfylld och omänsklig plats”, där barn till misstänkta IS-anhängare blivit brickor i ett politiskt spel. Det berättas också om släktingar i Sverige som inte får något svar på frågan när de ska få se sina barnbarn.

– I programmet får lyssnaren höra förtvivlade släktingar som vill ta hand om sina barnbarn. Släktingarna målar upp ett samhälle som vänder ryggen till när de bett om hjälp – både innan deras barn åkte ner och i kampen för att sätta sina barnbarn i trygghet, avslutar Ola Mattsson.

Rädda Barnen Dokumentär kommer även presenteras på Bokmässan, i dag 27 september. Det blir ett panelsamtal på Globala Torget kl. 14.40 med Ola Mattson, Sverigechef Rädda Barnen, och Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet, om IS och de svenska barnen i Syrien.

Lyssna på avsnitten på Itunes eller Spotify:

https://podcasts.apple.com/lr/podcast/rädda-barnen-dokumentär/id983265155?mt=2

IS och de svenska barnen i Syrien del 1

För Patricio Galvez blev mardrömmen verklighet. En dag anslöt sig hans dotter och hennes man till terrorsekten IS, och de tog med sina barn till krigets Syrien. För Patricio blev det början på en lång och svår kamp för att rädda sina barnbarn från krigets helvete. Hör också Ola Mattson, programchef Rädda Barnen, om varför den svenska regeringen inte agerat för att få hem barnen fast andra länder visat att det är möjligt.

IS och de svenska barnen i Syrien del 2

Ett av Ahmeds barnbarn frös ihjäl i lägret Al-Hol i norra Syrien. I en förort till Stockholm väntar han nu tillsammans med sin fru på att de barnbarn som fortfarande lever ska komma hem till Sverige. Men inget händer. I Angered, Göteborg har socialarbetaren Bettan Byvald länge arbetat mot radikalisering och i sitt arbete möter hon släktingar till de som åkt till Syrien. För henne finns bara en väg framåt: ”Det här är barn som varit på den värsta platsen på jorden, och då ska vi ta hand om dem på ett bra sätt”.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.