Gå direkt till innehåll
AliReza gick igenom en fyra års lång asylprocess i Sverige innan han flyttade till Frankrike.
AliReza gick igenom en fyra års lång asylprocess i Sverige innan han flyttade till Frankrike.

Nyhet -

Rädda Barnen Dokumentär om pojkar som flyr Afghanistan: Drömmar om ett tryggt liv vänds till år av stress och livsavgörande beslut

Tre unga killar kom till Sverige efter att ha flytt krigets Afghanistan. De hade drömmar om ett tryggt liv, men väl framme väntar år av svår stress och tunga beslut. Tillfälligheter formar deras öden olika, och idag lever de utspridda över världen. Det handlar Rädda Barnen Dokumentärs nya poddavsnitt om.

2015 sökte cirka 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. En stor majoritet av dem var pojkar och två tredjedelar hade afghanskt medborgarskap.

I ett nytt avsnitt av Rädda Barnen Dokumentär tar vi oss från Norrland till Paris och slutligen till Kabul, för att höra berättelserna från tre personer som alla kom till Sverige 2015. Idag ter sig deras liv väldigt olika.

Hussein bor i Norrland. I fem års tid har han levt i en väntan på obestämd tid, och fortfarande har han ingen aning om ifall han kommer få möjlighet att stanna eller inte. Just nu hänger hans framtid på, om han inom sex månader efter avslutad gymnasieutbildning, lyckas hitta en anställning på minst två år. Om inte, väntar utvisning till Afghanistan, som han av säkerhetsskäl en gång flydde ifrån. Snart är hans gymnasiestudier klara och han är väldigt orolig för hur det ska gå sen.

AliReza lever i Frankrike. Efter fyra år lång asylprocess i Sverige, fick han det tredje avslaget från Migrationsverket och hot om utvisning. Han ställdes då inför tre val, att gå med på att bli utvisad till Afghanistan, leva utan papper i Sverige, eller fly vidare till ett annat land. Han valde det sistnämnda. Där tar hans liv en ny vändning. Eftersom Frankrikes bedömning av säkerhetssituationen i Afghanistan ser annorlunda ut, får han permanent uppehållstillstånd och han ansöker och blir antagen till en prestigefylld filmutbildning, som han idag fullföljer.

För Nabi slutade drömmen om Sverige i katastrof. Efter fyra år, blev han 2019 utvisad till Afghanistan. Han bor just nu i en lagerlokal i Kabul tillsammans med två andra unga killar, som likt honom själv efter en tid i Sverige, fick avslag och skickades tillbaka. Livet i staden är osäkert, och han har svårt att hitta ett jobb. Rädslan för att bli kidnappad eller dödad av talibaner eller av någon explosion på gatan, gör att han helst stannar hemma.

- Om inte någon dödar mig idag, kanske någon gör det imorgon, berättar han.

  Sofia Rasmussen jobbar på Rädda Barnen som policyrådgivare och kommenterar de tre pojkarnas livssituationer såhär:

  "Dessa ungdomar, som kom som ensamkommande barn till Sverige, har farit orimligt illa av Sveriges helomvändning i migrationspolitiken. De har blivit en ofrivillig slagpåse i den polariserade samhällsdebatten. Trots att situationen för ungdomarna i Sverige på många sätt är ohållbar, motsäger sig en majoritet av Sveriges riksdag någon form av lättnader för gruppen, det är obegripligt."

  För att lyssna på avsnittet samt tidigare avsnitt i serien Rädda Barnen Dokumentär, följ någon av dessa länkar:
  https://open.spotify.com/episode/6LNJ8rga8OhQ2kXNrAzXpd?si=vCnRgoOBSxKKOMW9OsYN_Q

  https://podcasts.apple.com/se/podcast/13-de-ensamkommande-vi-som-kom-2015/id983265155?i=1000510482930

  Trailer: https://we.tl/t-6VOZSEloUd

  Ämnen

  Kategorier

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
  Oskar Kollberg

  Oskar Kollberg

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.