Gå direkt till innehåll

Ämnen: Katastrofer

  • Vid EU:s ministermöte 14 april får Sverige inte vara tyst om barnen i Gaza

    Vid EU:s ministermöte 14 april får Sverige inte vara tyst om barnen i Gaza

    På måndag den 14 april möts EU:s utrikesministrar och den katastrofala situationen i Gaza står på agendan. Sedan Israel bröt vapenvilan har situationen försämrats drastiskt och är nu värre än innan stridspausen. EU:s utrikesministrar behöver vara tydliga: detta är ett krig mot barnen som måste sluta omedelbart.

  • En översvämmad by i Akobo West, Sydsudan. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Rädda Barnen.

    Kolerasjuka barn i Sydsudan dör när vårdcentraler stänger

    Nedskärningarna i USA:s bistånd slår hårt mot barn i världens utsatta länder. I Sydsudan tvingas Rädda Barnen stänga vårdcentraler, vilket gör att kolerasjuka barn dör när de tvingas gå i timmar för att söka vård långt bort från sina hem.

  • Öppet brev till regeringspartierna om nedskärningar i biståndet

    Öppet brev till regeringspartierna om nedskärningar i biståndet

    De omfattande nedskärningarna av biståndet som flera länder genomfört eller annonserat innebär en katastrof för miljontals barn. Det sker i en tid då nära ett av elva barn i världen är beroende av biståndets livräddande insatser. Nära 500 miljoner barn lever idag i konfliktzoner och avbrutna biståndsprogram får enorma följder för barn som redan hotas av våld och lever med svåra trauman.
    Hjälpor

  • Rädda Barnens generalsekreterare: Sverige måste tala klarspråk om Gaza vid EU-möte

    Rädda Barnens generalsekreterare: Sverige måste tala klarspråk om Gaza vid EU-möte

    18 mars blev det dödligaste datumet för barn i Gaza på ett år. Minst 174 barn har dött sedan Israel avbröt vapenvilan och förvandlade delar av Gaza till ett brinnande inferno. Vid EU-toppmötet den 20-21 mars måste Sveriges regering tala klarspråk - dödandet av barn i Gaza måste få ett slut, säger Rädda Barnens generalsekreterare Åsa Regnér.

  • GP Debatt: Låt civilsamhället vara med och förbättra krisstödet vid traumatiska händelser

    GP Debatt: Låt civilsamhället vara med och förbättra krisstödet vid traumatiska händelser

    Masskjutningen i Örebro visar på samhällets behov av att snabbt sätta in akut krisstöd till barn som drabbats av en traumatisk händelse i sitt närområde. I detta arbete spelar civilsamhället en roll. Vi uppmanar därför kommuner och regioner att inkludera civilsamhället mer i beredskap och pågående kriser, för att stärka det svenska lokalsamhällets motståndskraft.

  • Rädda Barnen svarar på remiss om beredskap inför kris och krig

    Rädda Barnen svarar på remiss om beredskap inför kris och krig

    Rädda Barnen har svarat på remiss av utredningen Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig (SOU 2024:65) och välkomnar utredningens förslag om en heltäckande lagstiftning om kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig. Men Rädda Barnen saknar genomgående ett barnrättsperspektiv i utredningen och anser även att utredningen har haft ett otillräckligt

  • Somayya*, 37 år, med tre av sina barn i ett förflyttningsläger i Deir al-Balah. Det yngsta barnet, Ali*, var allvarligt undernärd, och fick behandling på en av Rädda Barnens kliniker. Bilden är från oktober 2024. *Namnen är ändrade

    Ett viktigt första steg till vapenvila - nu måste hjälpen in till barnen i Gaza

    Rädda Barnen är lättade över att Israels regering och Hamas äntligen har enats om en paus i striderna som pågått sedan den sjunde oktober 2023. Pausen som parterna enats om ger barnen i Gaza ett tillfälligt andrum och Rädda Barnen hoppas att detta är det första steget till en bestående vapenvila.

  • Foto: Sacha Myers / Save the Children. Gaza april 2024.

    Nästan 500 miljoner barn lever i krig

    Aldrig har krig varit ett större hot mot barn, visar Rädda Barnens nya rapport Stop the War on Children. Närmare 500 miljoner barn - nästan vart femte barn i världen - levde i en konfliktzon under 2023. Antalet krig har inte varit fler sedan andra världskriget och antalet övergrepp mot barn är på rekordnivå.

  • Dagersättningen borde ligga på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd, som egentligen är det svenska välfärdssystemets yttersta skyddsnät, skriver artikelförfattarna.

    DN 5 februari 2024: Höj stödet till asylsökande – de flesta svenskar vill det

    71 kronor om dagen – den ersättningen fick de som flydde Bosnien­kriget på 1990-talet. 30 år senare får en flykting från Ukraina samma ­belopp. Allt fler söker hjälp hos oss, och vi har länge sett ett akut ­behov av att höja summan. Det gör nu även en majoritet av befolkningen, ­skriver företrädare för fem välgörenhetsorganisationer.

  • Aslı* och hennes familj, som bor i Adıyaman Gölbaşı i Turkiet fick sitt hus förstört i jordbävningarna. Ett år senare bor familjen kvar i tält. *Asli heter egentligen något annat.

    Ett år efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien – barn bor fortfarande i tält och containrar

    Ett av tre barn som förlorade sina hem i jordbävningarna i Turkiet för ett år sedan bor fortfarande i tält och containrar. I både Turkiet och Syrien barn med ångest och sorg samtidigt som stödet till de drabbade minskar. Totalt 16,7 miljoner människor i Syrien, nära 90 procent av befolkningen, är i behov av humanitärt bistånd, vilket är det högsta antalet sen krigsutbrottet.

  • Rädda Barnen svarar på remiss – SOU 2023:44 En översyn av regleringen om frihetsberövande påföljder för unga

    Rädda Barnen svarar på remiss – SOU 2023:44 En översyn av regleringen om frihetsberövande påföljder för unga

    Rädda Barnen avstyrker alla förslag i betänkandet. Rädda Barnen anser, i linje med FN:s kommitté för barnets rättigheter (FN:s barnrättskommitté), att alla stater bör avskaffa barnfängelser. Därför bör Sverige inte heller införa barnfängelser. Rädda Barnen anser också att varken Kriminalvården eller SiS ,i sin nuvarande form, är lämpliga att vara huvudansvariga för verkställighet av ett frihetsber

Visa mer