Gå direkt till innehåll
Klimatmigranter på flykt i torkans spår – Rädda Barnen lanserar ny podd

Pressmeddelande -

Klimatmigranter på flykt i torkans spår – Rädda Barnen lanserar ny podd

Idag lanseras säsong två av Rädda Barnen Dokumentär. Den nya poddserien handlar om klimatkrisen och konsekvenserna för barn. Klimatförändringarna går snabbt, och det är de fattiga och sårbara samhällen som drabbas allra hårdast.

Miljoner människor lämnar varje år sina hem på grund av klimatrelaterade orsaker. Men begreppet ”klimatflyktingar” är omtvistat eftersom en flykting är en person som omfattas av flyktingkonventionen. Att lämna sitt hem på grund av klimatrelaterade orsaker som torka, översvämning finns inte med i konventionen vilket gör att de inte har samma rättigheter som en person som flyr från konflikt. Samtidigt ser Rädda Barnen att klimatdriven migration är ett fenomen som kommer att öka på flera platser i världen.

I Östafrika är effekterna av klimatförändringarna tydliga, och mest utsatta är barnen. Torkan kommer allt tätare och på vissa platser har regnen nästan slutat falla. I podden hörs de drabbades egna berättelser och klimatexperter berättar om vägen framåt.

Podden är i två avsnitt, inspelade i Kenya och Etiopien, två länder som fortfarande lider av sviterna från den stora hungerkrisen 2017. Bristen på regn de senaste åren har gjort situationen desperat. I Etiopien har över en halv miljon människor tvingats lämna sina hem i klimatförändringarnas spår. På grund av torkan har enorma flyktingläger växt fram, fyllda av familjer som förlorat boskap och försörjningsmöjligheter. I podden berättar barn och föräldrarna om en ny verklighet, där många inte ser någon annan möjlighet än att migrera i hopp om ett bättre liv.

- Jag lämnade ifrån mig två av mina barn, jag kunde inte ta hand om alla. Jag skickade tre- och fyraåringen över gränsen till släktingar i Somaliland. Jag har inte sett dem sen dess, men jag har hört att de lever. Mina barn har otur som får leva nu, säger 40-åriga Milgo som bor i ett läger i den somaliska regionen i Östra Etiopien.

I Turkana, ett sönderbränt landskap i nordvästra Kenya, har det inte regnat på över ett år och boskapen som befolkningen lever av har börjat dö. I podden berättar bland andra 15-åriga Josef, att när familjens djur började dö av torkan lämnade syskonen byn för att ta sig till gränsen norrut med hopp om att hitta vatten och bete till boskapen. Men Josef är kvar, och nu handlar allt om att få ihop till ett mål mat om dagen.

- Jag har aldrig upplevt en sådan här hetta förut. Jag minns inte senaste gången jag såg regn. Folk börjar bli svaga, och djuren dör, berättar han.

Podden finns på alla plattformar:
Acast https://play.acast.com/s/mellanstolarna
Podcaster https://podcasts.apple.com/us/podcast/r-c3-a4dda-barnen-dokumen-c3-a4r/id983265155?mt=2
Spotify

Rädda Barnen Dokumentär är producerad av produktionsbolaget Soundtelling och går nu in på sin andra säsong.

- Rädda Barnen Dokumentär är en viktig kanal där vi kan fördjupa oss i frågor som ibland ges en allt för förenklad bild i medieflödet, säger Oskar Kollberg, projektledare för podden.

Välkommen på panelsamtal ikväll där experter diskuterar klimatkrisens konsekvenser, migration i klimatförändringarnas spår och vägen framåt. https://www.facebook.com/events/402162927297

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.