Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen Dokumentär – nytt avsnitt med barns berättelser om livet under pandemin

Pressmeddelande -

Rädda Barnen Dokumentär – nytt avsnitt med barns berättelser om livet under pandemin

Pandemin har vänt upp och ner på barns liv. I Rädda Barnen Dokumentärs senaste podcastavsnitt får vi höra barns berättelser från Afghanistan, Colombia, Sydafrika och Indien. Jag kan inte längre vara mig själv, vara fri. Vara ett barn, säger 16-åriga Vusi som bor i Sydafrika.

De som lever i störst utsatthet drabbas hårdast av pandemin. För barn har situationen förvärrats sedan corona bröt ut, exempelvis riskerar mer än 86 miljoner barn att hamna i fattigdom till följd av pandemin. Rädda Barnen Dokumentär släpper nu ett nytt podcastavsnitt som lyfter barns röster och förklarar hur deras liv förändrats.

– De barn som redan innan pandemin var mest sårbara lever nu i allt större utsatthet. Skolstängningar, en försämrad samhällsekonomi och inställda vaccinationsprogram kommer ha en enorm effekt på barns framtid. Med den här podcasten vill vi lyfta barnens egna röster i en tid där de sällan kommer till tals, säger Jessika Gustavsson, humanitär samordnare på Rädda Barnen.

Runtom i världen ser vi en ökad risk för barnäktenskap, barnarbete, våld mot barn och hur barn kan gå miste om sin utbildning när de inte återvänder till de skolor som tidigare varit stängda.

Sydafrika är ett av världens mest ojämlika länder, där halva befolkningen lever i fattigdom. Vusi är 16 år och lever i ett område utan tillgång till rinnande vatten. Hans familj har inte heller råd att köpa handsprit. Skolan har enbart distansundervisning, men eftersom Vusi saknar internet kan han inte delta. Istället läser han gamla skolböcker samtidigt som han skriver prov till sig själv som hans mamma sedan rättar.

– Jag kan inte längre vara mig själv, vara fri. Vara ett barn, säger Vusi, 16 år, i Sydafrika. 

Ämnen

Taggar


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterade nyheter