Gå direkt till innehåll
Alima är en av de barn som berättar om sitt liv efter naturkatastroferna i Rädda Barnen Dokumentär.
Alima är en av de barn som berättar om sitt liv efter naturkatastroferna i Rädda Barnen Dokumentär.

Pressmeddelande -

Ett år sedan cyklonen Idai drabbade södra Afrika – barn drabbas hårdast av klimatrelaterade katastrofer

För ett år sedan slog cyklonen Idai ned i Moçambique, Zimbabwe och Malawi och skövlade allt i sin väg. Det var den kraftigaste cyklonen som någonsin uppmätts i området. Några veckor senare kom cyklonen Kenneth, som var ännu starkare. 

– Barn är de som drabbas hårdast när klimatrelaterade katastrofer slår till, och har svårast att återhämta sig innan nästa katastrof kommer, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

De två cyklonerna Idai och Kenneth är de starkaste som någonsin uppmätts i området. I mars och april 2019 drog de in i bland annat Moçambique, Malawi och Zimbabwe. Ett år efter cyklonerna bor fortfarande 100 000 människor i provisoriska skydd, vilket innebär att de är allt mer sårbara när nästa katastrof slår till.

– Efter att allt hade lugnat ner sig gick jag till den plats där vårt hus hade stått. Ingenting fanns kvar. Vi fick börja om från början, säger Julia, 11 år.

I södra Afrika har temperaturerna stigit dubbelt så mycket som det globala snittet till följd av klimatkrisen. En kombination av cykloner, översvämningar och torka har gjort att 16,7 miljoner människor i regionen står inför allvarlig matbrist. Samma land kan drabbas av olika klimatrelaterade katastrofer samtidigt. I Moçambique fortsätter Rädda Barnen att utöka sina insatser för barn på grund av såväl torka som översvämningar.

– Barn är de som drabbas hårdast när klimatrelaterade katastrofer slår till, och har svårast att återhämta sig innan nästa katastrof kommer. Vi ser hur översvämningar, cykloner och torka kan drabba samma land ungefär samtidigt. Vi ser också hur svårt det är för familjer att bygga upp sina liv när deras mark drabbas av extremväder som gör det omöjligt att odla, säger Helena Thybell.

Det var framförallt kvinnor och barn som drabbades av Idai och Kenneth. Tiden de lägger på hushållssysslor har ökat kraftigt. Samtidigt måste kvinnor och flickor resa ännu längre för att hitta vatten och vedträ. När mammorna söker jobb tvingas flickor lägga mer tid på att ta hand om äldre eller sina yngre syskon.

– Vi ser på flera håll i världen att flickor tvingas ta ett större ansvar för hushållet, att de utsätts allt oftare för barnäktenskap. Sammanfattningsvis blir det ett generellt bakslag för jämställdheten när livssituationer försämras, säger Helena Thybell.

– Varje dag möter vi barn som drabbats av klimatkatastrofer. Rädda Barnen är först på plats och sist att lämna. Efter Idai och Kenneth hjälpte vi till att återförena familjer som tappat bort varandra och byggde barnvänliga platser dit barn kunde gå för lek och trygghet. Totalt har Rädda Barnen gett över 400 000 personer i Moçambique tillgång till vård, utbildning och rent vatten, säger Helena Thybell. 

​​I Rädda Barnens podcast hör du barn berätta om livet efter cyklonerna. I relaterat material hittar du bilder och 

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.