Gå direkt till innehåll
Barn och ungdomar stämmer staten för otillräcklig klimatpolitik

Pressmeddelande -

Barn och ungdomar stämmer staten för otillräcklig klimatpolitik

Den svenska klimat- och ungdomsorganisationen Aurora stämmer idag den svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder. Stämningen kommer drivas som en grupptalan, där över 600 barn och ungdomar stämmer svenska staten.

Klimatkrisen är vår tids stora barnrättsfråga. Rädda Barnens rapport ”Generation Hope” visar dessutom att de mest utsatta barnen i de fattigaste länderna drabbas värst. Klimatkrisen är därför också i grunden en rättvisefråga. Rika länder med historiskt höga utsläpp som Sverige måste höja ambitionerna ordentligt både när det gäller att begränsa sina utsläpp av växthusgaser men också kompensera och stötta barn i de länder som drabbas hårdast av översvämningar, torka och missväxt orsakade av klimatförändringar.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Sopor och avloppsvatten nära där Rahma* bor i Baquba, Irak

Klimatförändringar leder till vattenbrist – Syrien och Irak hör till de värst drabbade

Det är bara några veckor kvar till FN:s klimatkonferens i Glasgow. Där ska världens ledare besluta om vilka åtaganden som ska vidtas för att hantera klimatförändringarna och dess effekter. En kris som redan är här och som många människor är tvungna att hantera varje dag. Två tydliga exempel är Syrien och Irak där vuxna och barn kämpar med den akuta vattenbristen, ett fenomen som är en direkt e

Ada, 17 år från Peru, kämpar för klimatet i sin hemstad.

Nytt poddavsnitt av Rädda Barnen Dokumentär om unga klimataktivister: ”För mig är klimatkampen ett måste”

De senaste åren har vi sett klimataktivister höja sina röster för klimatet och för ungas framtid. Greta har blivit en global ikon, men hon är långt ifrån ensam som ung aktivist. Runt om i världen kämpar unga personer varje dag mot klimatkrisen och miljöförstöring. Deras budskap är tydligt, de kräver en framtid och de kräver att makthavare tar sitt ansvar. Hör nytt avsnitt om unga klimataktivister

Alima är en av de barn som berättar om sitt liv efter naturkatastroferna i Rädda Barnen Dokumentär.

Ett år sedan cyklonen Idai drabbade södra Afrika – barn drabbas hårdast av klimatrelaterade katastrofer

​För ett år sedan slog cyklonen Idai ned och skövlade allt i sin väg. Det var den kraftigaste cyklonen som någonsin uppmätts i södra Afrika. Några veckor senare kom cyklonen Kenneth, som var ännu starkare. – Barn är de som drabbas hårdast när klimatrelaterade katastrofer slår till, och har svårast att återhämta sig innan nästa katastrof kommer, säger Helena Thybell, generalsekreterare.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.