Gå direkt till innehåll
Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell
Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell

Pressmeddelande -

Rädda Barnen stödjer dagens globala klimatstrejk

Idag den 22 oktober, nio dagar före FN:s klimattoppmöte i Glasgow, anordnar den internationella barn- och ungdomsrörelsen Fridays For Future (FFF), en global klimatstrejk. Rädda Barnen ger sitt fulla stöd till initiativet, och välkomnar både anställda och medlemmar att visa sitt engagemang för ungas kamp för klimaträttvisa.

I augusti utkom en ny rapport från FN:s klimatpanel som ger en uppdaterad analys av klimatförändringarnas utveckling. Redogörelsen bygger på 14 000 vetenskapliga delrapporter och visar att klimatet förändras oerhört snabbt som en konsekvens av mänsklig påverkan. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ser rapporten som en röd flagg för mänskligheten.

Det är mot den bakgrunden som FFF anordnar dagens globala strejk, som för Rädda Barnen är en självklarhet att stödja. Det är barnen som bidragit minst av alla till klimatkrisen, men är bland de mest utsatta för dess förödande effekter. De barn som påverkas mest, är barn som redan upplever marginalisering och diskriminering.

Nyligen släppte Rädda Barnen en rapport om generationsklyftan i klimatkrisen. Rapporten visar att barn födda 2020 kommer att uppleva 2,8 gånger så många översvämningar, nästan tre gånger så mycket missväxt och dubbelt så många bränder i jämförelse med de födda 1960.

– Oproportionerligt många barn är utsatta för extrema väderhändelser och klimatrelaterade katastrofer. Cirka 160 miljoner barn bor i områden med risk för torka, 500 miljoner barn i översvämningszoner och 115 miljoner barn är starkt utsatta för cyklonrisk. Dessa barn var redan hårt drabbade innan av fattigdom och andra typer av orättvisor, berättar Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen.

  Även i Sverige ser vi effekter av klimatförändringarna. Vattenbristen i södra Sverige har bland annat förstört odlingar, och bristen på snö och sena vintrar i norr, gör det svårt för renarna att hitta bete. Detta påverkar de familjer som lever av rennäringen. I Sverige och i övriga världen vädjar nu barnen själva till vuxna att agera för deras framtid.

  Inom ramen för den globala strejken kommer det idag ske skolstrejker, demonstrationer och manifestationer över hela landet.

  Ämnen

  Kategorier


  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

  Följ oss på:

  Twitter

  Facebook

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
  Oskar Kollberg

  Oskar Kollberg

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.