Regeringens beslut om ensamkommande
Idag redogjorde regeringen för en förändring av den tillfälliga asyllagen som ska ge fler unga ensamkommande möjligheten att få sin sak prövad.
Idag redogjorde regeringen för en förändring av den tillfälliga asyllagen som ska ge fler unga ensamkommande möjligheten att få sin sak prövad.
Just nu pågår samtal på högsta nivå mellan regeringspartierna som kan bestämma ödet för tusentals ensamkommande barn och unga som kom till Sverige 2015. Hittills har regeringen med ordning och reda som svepskäl varit kallsinniga inför den utsatta situation som barn och unga som riskerar utvisning står inför. Därför startar vi nu #Novemberuppropet för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Svenska kyrkan och Rädda Barnen framförde i ett brev i slutet av förra veckan till migrationsministern tre krav för att ensamkommande barn och unga ska få stanna i Sverige under värdiga och lagliga former. Nu vill organisationerna få träffa ministern för att diskutera de ensamkommandes situation i Sverige.
Rädda Barnens har yttrat sig över departementspromemorian Nya ungdomspåföljder (Ds 2017:25). Rädda Barnen anser att förslaget har ett gott syfte då barn inte ska dömas till samma påföljder som vuxna. Dock anser Rädda Barnen att flera delar av förslaget leder till att barns rättigheter kränks och åsidosätts.
Bra med höjt barnbidrag, återgång till en enprocentsmålet och satsningar på socialtjänsten. Det krävs dock mer för att säkra psykosocialt stöd till barn och riktade satsningar på barn som lever i fattigdom.
Bra att regeringen står fast vid att Barnkonventionen ska bli lag. Större satsningar krävs på hemlösa barn och barn på flykt.
Regeringen har aviserat att Barnkonventionen ska bli lag 2020. Idag har lagrådet avstyrkt förslaget. Det är oroväckande men vi litar på regeringen håller sitt löfte om att lagen ska träda i kraft.
Gemensamt ställningstagande av Rädda Barnen och Svenska kyrkan: Migrationsverket och Sveriges regering hävdar att det är möjligt att utvisa människor till Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har dock försämrats och utsikterna för att en förbättring skulle ske är obefintliga.
Mexico City Policy stoppar federalt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som arbetar med abortfrågor. Detta får konsekvenser även för Internationella Rädda Barnen och våra partnerorganisationer eftersom vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Information om abort kan då bli aktuellt.
Rädda Barnen instämmer med många av utredningens förslag, framför allt sådana som handlar om omformuleringar i lagtext eller kartläggning och samordning av utbildningsinsatser för att ytterligare stärka barns rättigheter.
Rädda Barnen har sedan 2009 arbetat med att förstå och motverka ojämlikhet i folkhälsan med fokus på socioekonomiskt utsatthet. I detta arbete har vi stött på stora skillnader i både effekter och utförande av berörda myndigheter.
Idag offentliggjorde Rättsmedicinalverket siffror över de första åldersbedömningarna som gjorts i deras regi. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om samtliga ensamkommande som kommit till Sverige utan de fall där migrationsverkets personal bedömer att den sökandes uppgivna ålder inte är sannolik.