Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Regeringens beslut om ensamkommande

Idag redogjorde regeringen för en förändring av den tillfälliga asyllagen som ska ge fler unga ensamkommande möjligheten att få sin sak prövad.

-Det är positivt att regeringen ger fler ensamkommande barn och unga möjligheten att få sin sak prövad på nytt. Men med tanke på erfarenheten från den tidigare gymnasielagen så är det svårt att veta exakt vad konsekvenserna blir av den nya lagstiftningen.

Under lång tid har en stor grupp människor engagerat sig för att få till en förändring för de tusentals som riskerat utvisning.

-Vi är många som mobiliserat för att få till en förändring för den här gruppen unga. Lärare, godemän, engagerade lokala och nationella politiker, medborgare och civilsamhället genom #novemberuppropet och inte minst ungdomarna själva. Att regeringen nu agerar visar att det fortsatt finns en stark opinion för en human migrationspolitik i Sverige säger Elisabeth Dahlin.

Förslaget är begränsat till en viss grupp unga.

-Lagförslaget gäller dock inte för den stora grupp som kommit efter den 24 november som också fått vänta länge på beslut. Även denna grupp unga bör omfattas av de nya reglerna säger Elisabeth Dahlin generalsekreterare på Rädda Barnen.

Den tillfälliga asyllagstiftningen kommer fortsätta att gälla och den kontrollstation som tidigare aviserats tas bort.

-Samtidigt är det djupt problematiskt att den tillfälliga lagen fortsätter att gälla. Det gör att Sverige fortsatt kommer att splittra barnfamiljer och att människor på flykt enbart får tillfälliga uppehållstillstånd vilket är kontraproduktivt ur såväl ett medmänskligt som integrationsperspektiv säger Elisabeth Dahlin

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.