Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • 2500 röster från barn och unga: Ingen ordning och reda i asylprocessen

    Idag, två år efter att Rädda Barnen startade en stödlinje för nyanlända, släpps en rapport under ett seminarium i Riksdagen. Rapporten bygger på 2500 samtal med barn och unga till Stödlinjen. Psykisk ohälsa, otydlighet kring asylprocessen och brist på trygghet dominerar samtalen.

  • #Novemberuppropet: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

    Just nu pågår samtal på högsta nivå mellan regeringspartierna som kan bestämma ödet för tusentals ensamkommande barn och unga som kom till Sverige 2015. Hittills har regeringen med ordning och reda som svepskäl varit kallsinniga inför den utsatta situation som barn och unga som riskerar utvisning står inför. Därför startar vi nu #Novemberuppropet för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

  • Rädda Barnen och Svenska Kyrkan: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

    Svenska kyrkan och Rädda Barnen framförde i ett brev i slutet av förra veckan till migrationsministern tre krav för att ensamkommande barn och unga ska få stanna i Sverige under värdiga och lagliga former. Nu vill organisationerna få träffa ministern för att diskutera de ensamkommandes situation i Sverige.

  • Våra synpunkter på förslag om nya ungdomspåföljder

    Rädda Barnens har yttrat sig över departementspromemorian Nya ungdomspåföljder (Ds 2017:25). Rädda Barnen anser att förslaget har ett gott syfte då barn inte ska dömas till samma påföljder som vuxna. Dock anser Rädda Barnen att flera delar av förslaget leder till att barns rättigheter kränks och åsidosätts.

  • Regeringens budget

    Bra med höjt barnbidrag, återgång till en enprocentsmålet och satsningar på socialtjänsten. Det krävs dock mer för att säkra psykosocialt stöd till barn och riktade satsningar på barn som lever i fattigdom.

  • Regeringsförklaringen

    Bra att regeringen står fast vid att Barnkonventionen ska bli lag. Större satsningar krävs på hemlösa barn och barn på flykt.

  • Orostelefonen ökar tillgängligheten

    Rädda Barnens Orostelefon har sedan starten i februari 2017 hanterat sammanlagt 81 ärenden som rör oro för våldsbejakande extremism. Vanligaste uppringaren är en företrädare från skola, kommun, eller civilsamhällesorganisation som ringer för att få råd och stöd . För att öka tillgängligheten startas nu Oroschatten med samma verksamhetsinriktning.

  • Vad äter barnen när all mat tagit slut?

    Över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av akut matbrist på Afrikas horn. I dag startar kampanjen och utställningen What’s on the plate – vad barnen äter som Aftonbladet TV och Fotografiska i Stockholm gör till förmån för Rädda Barnen.

  • Stoppa utvisningarna

    Gemensamt ställningstagande av Rädda Barnen och Svenska kyrkan: Migrationsverket och Sveriges regering hävdar att det är möjligt att utvisa människor till Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har dock försämrats och utsikterna för att en förbättring skulle ske är obefintliga.

  • Rädda Barnen kommenterar Mexico City Policy

    Mexico City Policy stoppar federalt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som arbetar med abortfrågor. Detta får konsekvenser även för Internationella Rädda Barnen och våra partnerorganisationer eftersom vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Information om abort kan då bli aktuellt.

  • Våra synpunkter på betänkandet 2017:6 Se barnet!

    Rädda Barnen instämmer med många av utredningens förslag, framför allt sådana som handlar om omformuleringar i lagtext eller kartläggning och samordning av utbildningsinsatser för att ytterligare stärka barns rättigheter.

Visa mer