Gå direkt till innehåll
Skyfall istället för torka i Mogadishu – översvämningarna drabbar barnen värst

Pressmeddelande -

Skyfall istället för torka i Mogadishu – översvämningarna drabbar barnen värst

För alla hundratusentals flyktingar som tagit sig till Mogadishu borde regnet komma som en räddning. Men när nu höstregnen kommer är det i form av skyfall som orsakar översvämningar. De tillfälliga bostäderna i tältlägren erbjuder inget skydd mot vattenmassorna, som redan krävt flera dödsoffer.


I Sigalelägret söder om Mogadishu, där omkring 14000 flyktingar kämpar för att överleva varje dag, står stora delar av området under vatten. Hittills har två barn drunknat och ytterligare ett är försvunnet. En gravid kvinna dödades i kaoset när hon och tillsammans med andra flyktingar försökte komma undan vattenmassorna.

 - De som drabbas är familjer och barn som redan kämpar för att få tag i mat och med att överhuvudtaget hitta någonstans att bo. Nu tvingas de överge sina  enkla skjul och sova ute i regnet. De riskerar också att dra på sig olika sjukdomar som tyfoidfeber och kolera, säger Mie Melin på Rädda Barnens Somaliaprogram.

Mer än hälften av alla barn i Mogadishu lider av undernäring, och därmed är de också mer mottagliga för olika infektionssjukdomar. Det smutsiga vatten som flyter runt i flyktinglägren gör att epidemier kan spridas snabbt med katastrofala följder. Samtidigt anländer dagligen fler flyktingar till den somaliska huvudstaden från den omgivande landsbygden.  De platser som finns tillgängliga att upprätta provisoriska läger är ofta de platser som löper störst risk att bli översvämmade.
 Rädda Barnen har mer än 60 personer på plats som arbetar dygnet runt med att ta hand om barnen, som ju i sådana här situationer är de som blir extra utsatta. Men problemet för hjälporganisationerna är att behoven vida överstiger de tillgängliga resurserna.

- Vi skulle till exempel behöva bygga avloppssystem för att människor ska slippa bo mitt i gyttjiga vattensamlingar. Skyfallen kommer bara bli värre, och vi måste kunna erbjuda flyktingarna bättre skydd nu när krisen går in i en ny fas, säger Mie Melin.

För mer information kontakt Rädda Barnens presstjänst 08-698 90 90

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter