Gå direkt till innehåll
Hjälpen når fram i Somalia trots krig och politisk instabilitet

Pressmeddelande -

Hjälpen når fram i Somalia trots krig och politisk instabilitet

Katastroftillståndet på Afrikas horn kompliceras av det oklara politiska läget i Somalia. Trots stora svårigheter bedriver Rädda barnen omfattande verksamhet i landet och planerar också att intensifiera insatserna där.

- Riskerna med att finnas på plats i landet ska inte hindra oss från att hjälpa befolkningen som lider brist på mat. Behoven är enorma och vi anser att det är vår skyldighet att finnas där, oavsett vem som har den politiska makten, säger Kim Zander, katastrofsamordnare på Rädda Barnen.

I Somalia ger Rädda Barnen mat till 9000 personer varje månad, och sedan februari har man levererat vatten till över 70 000 människor. Rädda Barnen har haft verksamhet i landet i mer än 20 år och har de senaste månaderna ökat insatserna eftersom det funnits tydliga tecken på en annalkande matbrist i landet.
- Vi planerar att tredubbla våra insatser där och kunna nå mer än 300 000 människor, säger Kim Zander.


 Somalia är ett mycket komplicerat land att arbeta med hjälpinsatser i. Avsaknaden av en stark regering och etablerade myndigheter försvårar verksamheten, men Rädda Barnen klarar detta tack vare att man är en oberoende organisation som inte tar lokalpolitisk ställning i en katastrofsituation. Enligt FN förekommer det att islamistiska grupper som kontrollerar delar av landet avkräver hjälporganisationer pengar för att få verka där. Rädda Barnen har väl inarbetade rutiner för att kontrollera vart pengarna tar vägen, och man är medveten om risken att vissa kan vilja utnyttja hjälporganisationernas närvaro i landet.

-I dagsläget har vi verksamhet även i områden som kontrolleras av islamistiska grupper, men vårt fokus är att hjälpa människor att överleva, med särskild inriktning på barn och familjer. Det innebär inte att vi betalar mutor för att få arbeta där, men det kräver att vi är lyhörda och har god diskussionsvana med lokala maktgrupper. Vid något tillfälle har vi avkrävts avgifter för vår verksamhet, vilket vi vägrat betala, säger Kim Zander.

Rädda Barnens personal i Somalia är huvudsakligen lokal, och verksamheten står under ständig utvärdering och kontroll av Rädda barnens internationella programkontor.

För mer information kontakta Rädda Barnens presstjänst 08-698 90 90

Ge en gåva till Rädda Barnens katastroffond:
- Via webb: www.raddabarnen.se/katastroffonden
- Via sms: skicka 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950
- Via Plus-/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter