Gå direkt till innehåll
Barnen på Afrikas horn svälter

Pressmeddelande -

Barnen på Afrikas horn svälter

Östafrika upplever den kanske värsta torkan hitills. Samtidigt som regnet uteblir stiger priserna på mat kraftigt. Rädda Barnen varnar nu för att 3 miljoner barn behöver hjälp. Varje dag anländer tusentals utmattade, undernärda och uttorkade somaliska barn till världens största flyktingförläggning Dadaab i Kenya.

I vissa områden i södra Somalia är ett av tre barn undernärt efter att regnet har uteblivit flera regnperioder i rad.

Drygt 20 000 flyktingar har kommit till Dadaab under de senaste två veckorna – det är en dramatisk ökning jämfört med de 5000 människor som normalt kommer dit per månad. Ungefär två tredjedelar av de nyanlända är barn enligt UNHCR.

Torkan har också gjort att miljontals boskapsskötare inte heller har mat eller vatten till sina djur.

När människor förlorar sin boskap så förlorar de också sin tillgång på mat, sitt levebröd och sina besparingar i ett enda slag. Och samtidigt som de förlorar sin inkomst, stiger priset på mat. Den kombinationen kan vara dödlig. Vi måste agera nu för att lindra katastrofen, säger Lennart Reinius, Rädda Barnens regionchef i östra Afrika.

Rädda Barnens arbete i östra Afrika handlar nu främst om att distribuera vatten och arbeta för en förbättring av vattenförsörjningen och saniteten på vårdcentraler och skolor, att utdela dunkar, vattenfilter och vattenreningstabletter, behandla undernärda barn samt dela ut matkuponger som kan användas i lokala mataffärer.

För mer information eller för att komma i kontakt med Lennart Reinius eller Rädda Barnens personal i Daadab: kontakta Rädda Barnens presstjänst 08-698 90 90 eller press@rb.se

För att ge en gåva till Rädda Barnens katastroffond:
Via sms: skicka 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950
Via plus/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter