Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fem miljoner barn hotas av den värsta svältkatastrofen någonsin

Läget på Afrikas horn förvärras för varje dag och idag katastrofförklarades Somalia av FN. Mer än tio miljoner människor – hälften av dem barn – står inför den värsta svältkatastrofen någonsin. Rädda Barnen bedömer att utan mer hjälp kommer många i de värst drabbade områdena inte att överleva.

- De utsatta människorna på Afrikas horn har överlevnadskapacitet för dåliga tider, men inte för den situation som de befinner sig i just nu, säger Sofia Tesfazion på Rädda Barnens regionala kontor i Nairobi, Kenya.

Just nu uppskattar Rädda Barnen att i vissa områden i norra Kenya är mer än vart fjärde barn undernärt efter att regnet har uteblivit flera regnperioder i rad. I vissa områden i södra och centrala Somalia är så många som vart tredje barn drabbat. Många familjer och  barn utan vuxna har lämnat sina byar för att söka hjälp i redan överfulla flyktingläger.

- Den mest utsatta gruppen är barn och det är fruktansvärt att se barnen undernärda, sjuka och stressade. Med ett snabbt agerande har vi fortfarande chans att rädda deras liv, situationen hade inte behövt uppstå om området hade fått tillräckliga medel från omvärlden för förebyggande åtgärder, fortsätter Sofia Tesfazion.

Nu går Internationella Rädda Barnen ut med en ytterlig vädjan om pengar. Organisationen räknar med att det behövs närmare 700 miljoner kronor för att klara krisen. Pengarna behövs för att kunna dela ut vatten, vattenreningstabletter och näringsrik mat. Rädda Barnen i Sverige har hittills samlat in 600 000 kronor och har utöver detta skickat ytterligare 900 000 kronor från vår katastroffond, till arbetet på Afrikas horn.

 

Ge en gåva till Rädda Barnens katastroffond:

www.raddabarnen.se/katastroffonden

Sms:a:  10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950 

Plus-/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter