Följ Rädda Barnen

Hopp för Afrikas horn - kampanjstart idag

Pressmeddelande   •   Jul 26, 2011 11:17 CEST

Länderna på Afrikas horn upplever den värsta torkan på 60 år. Allra värst utsatta är barnen. I dag startar Rädda Barnen, Unicef och Röda Korset tillsammans med TV4 insamlingskampanjen Hopp för Afrikas horn.


– Vi startar en gemensam insamling för att läget är så akut. Tillsammans blir vi starkare och kan åstadkomma mer för de människor som drabbats, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Just nu räknar man med att mer än tio miljoner människor i Kenya, Somalia och Etiopien är drabbade. För barnen är situationen särskilt allvarlig. Rädda Barnen uppskattar att vart fjärde barn i Kenya är undernärt. I vissa områden i södra och centrala Somalia är så många som vart tredje barn drabbat. FN´s matprogram WFP står redo att från och med idag tisdag börja flyga in mat till de nödlidande i området. För varje dag som går förvärras läget.

 – Rädda Barnen finns redan på plats, men nu måste vi snabbt få ut mer hjälp och resurser, säger Elisabeth Dahlin. Snart kan det vara för sent;  bara i Somalia riskerar en miljon barn att dö.

TV4´s Nyhetsmorgon kommer att vara navet i kampanjen och under en vecka framåt tar programmet upp katastrofen med gäster i studion.

– Det är viktigt att TV4 kan hjälpa oss att informera och berätta om situationen. Vi vet att när den här typen av katastrofer uppmärksammas i media vill fler vara med och bidra, säger hon.

Pengarna som samlas in kommer att användas för att bland annat dela ut vatten, vattenreningstabletter och näringsrik mat.

Läs mer om kampanjen "Hopp för Afrikas horn"

Rädda Barnen i Sverige har hittills samlat in mer än en miljon kronor och utöver detta skickat ytterligare 900 000 kronor från sin katastroffond för att stötta arbetet på Afrikas horn.

Ge en gåva till Rädda Barnens katastroffond:
- Via webb: www.raddabarnen.se/katastroffonden
- Via sms: skicka 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950
- Via Plus-/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".

 

 

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube