Gå direkt till innehåll
Suha*, tillsammans med hennes syster Manar* och mamma Mariam* i Taiz, Jemen. Suha är 8 månader gammal och lider av akut undernäring, vilket hon fått behandling för på Rädda Barnens klinik i Taiz. Foto: Anna Pantelia / Save the Children
Suha*, tillsammans med hennes syster Manar* och mamma Mariam* i Taiz, Jemen. Suha är 8 månader gammal och lider av akut undernäring, vilket hon fått behandling för på Rädda Barnens klinik i Taiz. Foto: Anna Pantelia / Save the Children

Pressmeddelande -

Priset på vete ökar - svälten i Jemen förvärras av konflikten i Ukraina

I krigets Jemen lider miljontals barn av undernäring. Situationen riskerar att förvärras ytterligare när priset på vete skjuter i höjden till följd av konflikten i Ukraina. En betydande del av landets veteimport kommer från Ryssland och Ukraina, samtidigt som vete står för en stor del av familjers kaloriintag.

Under de senaste åren har matpriserna i Jemen mer än fördubblats och drygt hälften av befolkningen riskerar att drabbas av akut hunger. Nu väntas situationen att förvärras ytterligare. I Jemen är i princip allt vete importerat (95%), och mer än 30 % importeras från Ukraina och Ryssland. På grund av konflikten i Ukraina förväntas priset på vete att stiga, samtidigt som vete och bröd står för hälften av kaloriintaget för en genomsnittlig familj i Jemen.

– Världen står inför århundradets värsta hungerkris, och antalet människor som riskerar svält har ökat med 60% sedan innan pandemin. Situationen i Ukraina leder till dyrare vete och ökad svält i andra delar av världen – bland annat i Jemen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen.

I dag går kriget i Jemen in på sitt åttonde år och barn fortsätter att drabbas av striderna i landet. Skolor, sjukhus och lekplatser bombas. Var fjärde skadad eller dödad i krigets Jemen är barn. En civil har skadats eller dödats varje timme sedan januari.

– Barns rättigheter kränks på daglig basis i Jemen. Vissa barn vet inget annat än krig, och de tvingas leva i ständig skräck för att själva dö eller mista familjemedlemmar i hunger eller bombanfall, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Rädda Barnen har arbetat i Jemen sedan 1963 och arbetar med utbildning, skydd av barn, hälsa och undernäring, tillgång till rent vatten och sanitet samt akut nödhjälp i de flesta delarna av landet. Vi behandlar barn som lider av undernäring och driver hälsokliniker i några av de regioner som är svårast att nå. I vissa delar av Jemen har två tredjedelar av alla skolor förstörts, och där driver Rädda Barnen temporära utbildningsprogram.

Nyckelsiffror:

  • Ryssland och Ukraina står för en stor del av allt vete som produceras, och de två länderna exporterar mer än en fjärdedel av all världens vete (2019). Konflikten i Ukraina förväntas leda till att priserna på spannmål ökar globalt, och priset på vete beräknas öka med upp till 50 % i vissa länder.
  • I Jemen är 95 % av allt vete importerat, och minst 30 % kommer från Ryssland och Ukraina
  • Vete och bröd står för 50 % av ett hushålls genomsnittliga kaloriintag i Jemen. Under de senaste åren har priset på mat mer än fördubblats i landet.
  • Över hälften av all befolkning i Jemen riskerar akut hunger.
  • Just nu riskerar 45 miljoner människor i 43 länder svält. 2019 var motsvarande siffra 27 miljoner. Antalet människor som riskerar svält har ökat med 60 % sedan innan pandemin.
  • Det höjda priset på vete kopplat till situationen i Ukraina drabbar även länder som Libanon, Syrien och Somalia. I Rwanda är 92 % av allt vete importerat från Ukraina. Även Burundi (83 %), Uganda (74 %) och Kenya (67 %) exporterar mycket vete från Ukraina.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.