Gå direkt till innehåll
Jemen: Sjukhus som stöds av Rädda Barnen har bombats

Pressmeddelande -

Jemen: Sjukhus som stöds av Rädda Barnen har bombats

Fyra barn och minst tre vuxna dödades när ett sjukhus Rädda Barnen stödjer i Jemen bombades under gårdagen, den 26 mars.

En missil träffade en bensinstation i närheten av ingången till att sjukhus i Kitaf som ligger ca 100 km från staden Saada i nordvästra Jemen.

Sjukhuset hade bara varit öppet en halvtimme på morgonen när det attackerades, en tid då många patienter och vårdpersonal kommer dit för att påbörja sin arbetsdag eller för att få den vård de behöver.

Det här är bara ett i raden av pågående allvarliga övergrepp mot barn i Jemen. 37 barn har dödats i bombanfall i Jemen varje månad under det senaste året. Bombräden igår skedde precis fyra år efter att en koalition bestående av bland andra Saudiarabien och Förenade Arabemiraten påbörjade bombningarna och därmed eskalerade konflikten i Jemen som nu betecknas av FN som världens allvarligaste humanitära katastrof.

Bombningarna dödar och skadar inte bara barn och vuxna, de innebär också att helt nödvändig vård av mängder av patienter, många av dem barn som lider av akut undernäring, måste avbrytas.

– Det är en oroväckande utveckling då parterna förväntades trappa ner attackerna efter samtalen i Stockholm i december. Bombningarna sker annars ofta nattetid och det är därför särskilt upprörande att detta nu händer på morgonen när antalet som söker hjälp är som störst, säger Alan Frisk, biträdande humanitär chef på Rädda Barnen som nyligen besökte landet.

Rädda Barnen kräver att detta och alla andra fruktansvärda övergrepp mot barn och brott mot internationell humanitär lag utreds och att de ansvariga ställs till svars.

– Det här kriget, som är ett krig mot barnen i Jemen, måste stoppas. Hela det internationella samfundet måste göra sitt yttersta för att sätta press på de som krigar i Jemen. Alla vapenleveranser till de krigförande parterna måste stoppas omedelbart. Det gäller även Sverige, som exporterade krigsmateriel till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien för mer än 160 miljoner kronor förra året. Istället borde vår regering driva på för ett vapenembargo i FN och EU, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.

Faktaruta:

Rädda Barnen har funnits på plats i Jemen sedan 1963 och arbetar både med långsiktigt utvecklingssamarbete och akut humanitärt stöd. Hälsoministeriet är Räddas Barnens största samarbetspartner i landet. Vi betalar läkares löner, förser sjukhusen med medicin och utrustning och behandlar tusentals barn för akut undernäring i dessa sjukhus och kliniker. Idag stödjer vi 167 kliniker och 26 sjukhus på detta sätt. Antalet barn som lever i konfliktzoner har ökat sedan kalla krigets slut och de allvarliga övergreppen mot barnen ökar. Läs mer i vår rapport om hur vi kan stoppa kriget mot barnen: https://www.stopwaronchildren.org/report.pdf

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.