Gå direkt till innehåll
För två år sedan lyste Rädda Barnen upp Riksdagshusets fasad med "Hämta hem de svenska barnen i Syrien"
För två år sedan lyste Rädda Barnen upp Riksdagshusets fasad med "Hämta hem de svenska barnen i Syrien"

Pressmeddelande -

Drygt ett tiotal svenska barn kvar i läger i Syrien – de måste hem nu

En majoritet av de svenska barn som under flera år levt i läger i nordöstra Syrien har fått komma hem. Men drygt ett tiotal svenska barn är fortfarande kvar i lägren och måste genomlida ytterligare en kall vinter utan tillräcklig sjukvård, utbildning, mat eller värme. Deras rättigheter kränks dagligen och Sverige måste göra allt i sin makt för att få hem samtliga svenska barn.

Situationen i de läger i nordöstra Syrien där tusentals barn tvingas växa upp, däribland ett drygt tiotal svenska barn, fortsätter att vara allvarlig. I september publicerade Rädda Barnen en rapport som visar att runt två barn i veckan har dött i lägren av våld, olyckor och sjukdomar under 2021.

Barnens rättigheter kränks dagligen i läger som Roj och Al Hol. Under senaste året har familjerna drabbats av torka, covid-19 och nu väntas en kall vinter. Det finns en stor oro för eldsvådor när familjer försöker hålla sig varma. Flera barn har dött under de senaste åren när tält fattat eld. Förutom det saknar barnen tillgång till tillräcklig sjukvård, grundläggande utbildning, näringsrik mat och trygghet.

– Barnen ska inte behöva utstå ännu en vinter under svåra förhållanden i farliga läger. Alla länder behöver hämta hem sina medborgare, här måste Sverige göra allt som står i vår makt för att ta hem alla svenska barn och deras mammor. På så sätt kan barnen få den omsorg och det stöd de behöver för att återhämta sig och få chans till den trygga barndom som alla barn har rätt till, säger Maria Frisk, Sverigechef på Rädda Barnen.

De barn som kommer hem till Sverige behöver på olika sätt hjälp av exempelvis socialtjänsten i sina respektive kommuner som skapar goda förutsättningar för barnen att återgå till en trygg tillvaro.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.