Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen välkomnar lättnader i gymnasieregelverket

Nyhet -

Rädda Barnen välkomnar lättnader i gymnasieregelverket

Rädda Barnen har lämnat in ett yttrande över regeringens förslag på mindre lättnader i gymnasieregelverket. Det berör de ungdomar som kom till Sverige som ensamkommande barn 2015 och som omfattas av den så kallade gymnasielagen. I dagsläget ställs höga krav på att hitta långvarig anställning inom sex månader efter avklarade studier. Det är svårt för vilken student som helst, särskilt för en grupp som levt i utsatthet under lång tid.

Lättnaderna som föreslås handlar i korthet om att:

  • Tiden som ungdomen har på sig för att etablera sig på arbetsmarknaden och kvalificera sig för ett permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning efter att ha fullföljt sin utbildning ska förlängas från sex till tolv månader
  • Studiemedel för halvtidsstudier ska, i kombination med anställning, kunna beaktas när man bedömer om försörjningskravet för permanent uppehållstillstånd är uppfyllt
  • En viss form av subventionerad anställning, en så kallad yrkesintroduktionsanställning, ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd.

Rädda Barnen välkomnar samtliga lättnader och anser att det är av största vikt att de genomförs så fort som möjligt. Ungdomarna har under lång tid befunnit sig under stor press på grund av de omfattande krav som regelverket ställer. I pandemitider är det inte mer än rimligt att även dessa ungdomar omfattas av någon form av lättnader.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterat material

Relaterade nyheter