Gå direkt till innehåll
Två år av inbördeskrig: ny rapport om Syriens barn

Pressmeddelande -

Två år av inbördeskrig: ny rapport om Syriens barn

Rädda Barnen släpper idag en ny rapport om hur barnen upplever kriget i Syrien. Childhood Under Fire beskriver situationen för de cirka två miljoner barn som är kvar inne i landet. I rapporten berättar barn och föräldrar om hur de kämpar för att hitta något att äta, hur de bor i lador, parker och i grottor, att barnen inte kan gå i skolan eftersom lärarna flytt och skolorna är måltavlor, att det inte finns mediciner samt att skador på avloppssystemet tvingar dem att använda gatan som toalett.

-  Rapporten visar också att barn har varit direkta måltavlor i konflikten. Barn så unga som åtta år har fått agera mänskliga sköldar mot fiendelinjen och vart tredje barn i rapporten har blivit sparkat, slaget eller skjuten – det är svårt att ens föreställa sig den fasa de barnen måste uppleva. Vi kan inte tillåta att detta fortsätter, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.

Två tredjedelar av alla intervjuade barn säger att de förlorat kontakten med delar av familjen på grund av konflikten. En tredjedel av dem hade upplevt eller bevittnat en nära väns eller familjemedlems död.

-  Många barn, både inne i landet och i flyktinglägren, visar tydliga tecken på psykosocial stress och utsatthet - en normal reaktion på  det oerhörda som de har varit med om. De har nu ett enormt behov av stöd för att kunna återhämta sig från de hemska upplevelser som de varit med om, säger Jesper Hansén som arbetar med humanitära frågor på Rädda Barnen, och som just nu besöker flyktingläger i Jordanien och Libanon.

Rapportens viktigaste slutsatser:
-  Tusentals barn riskerar undernäring eftersom matproduktionen helt avstannat. ”Varför flydde vi? Hunger. Mat. Det fanns inget bröd. Om jag stannat kvar hade mina barn svultit ihjäl” (Rami, trebarnsfar)

-  Miljoner barn har tvingats lämna sina hem och tiotusentals bor i parker, lador och grottor. ”Vi var 13 personer, alla i samma rum. Vi lämnade inte det rummet på två veckor” (Yasmine, 12 år)

-  Unga flickor gifts bort i syfte att skyddas från sexuellt våld. ”Min dotter är 16 och hon älskade skolan. Vi kunde inte skydda henne, så vi var tvungna att gifta bort henne. Hon måste få en beskyddare” (Um Ali, tvåbarnsmor).

-  Familjer har fått klara sig utan värme i vinter eftersom kostnaderna för uppvärmning har stigit med 500 procent.

Fakta:
Rädda Barnen ger humanitärt stöd till Syrien och till länderna runtomkring. Organisationen kräver av alla inblandade parter att hjälpen måste få tillåtas komma fram obehindrat och tryggt till befolkningen, och att allt måste göras för att striderna ska få ett slut. Rädda Barnen välkomnar löften från det internationella samfundet att bidra till det humanitära uppropet på 1,5 miljard dollar till Syrien, och uppmanar alla regeringar att omgående göra pengarna tillgängliga. Pengarna behövs till hjälp både inne i landet och till flyktingarna vid Syriens gränser.

Ge gärna en gåva till Rädda Barnens katastroffond.
Du kan också ringa 0900 2908 för att skänka 100 kronor till Rädda Barnens katastroffond! Pengarna debiteras från din telefonräkning.

För kontakt och intervju med Elisabeth Dahlin eller Jesper Hansén, ring eller mejla presstjänsten: 08 698 90 90, press@rb.se.

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.