Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen kommenterar nya siffror från UNHCR: Över en miljon syriska flyktingar och hälften av dem är barn

Pressmeddelande -

Rädda Barnen kommenterar nya siffror från UNHCR: Över en miljon syriska flyktingar och hälften av dem är barn

Antalet syriska flyktingar är nu uppe i en miljon, enligt nya siffror från UNHCR idag. 52 procent av de som har lämnat Syrien för Libanon, Jordanien eller Turkiet är barn och många av dem har separerats från en eller båda sina föräldrar.

-  Varje dag ser vi tusentals barn och deras familjer komma över gränsen, utan någonstans att ta vägen, ofta hungriga och utan ombyteskläder. De letar efter en varm och säker plats att sova, mat att äta och en plats där de kan få vara barn igen, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.

Konflikten i Syrien har drabbat familjerna hårt och särskilt barnen är utsatta. Den senaste tidens flyktingökning är en tydligt tecken på hur situationen förvärras. Rädda Barnen och andra organisationer gör sitt yttersta för att barnen ska ha sina föräldrar nära, få hälsovård om det behövs, en skola att gå till och en barnvänlig plats där de kan leka och bearbeta sina upplevelser. Rädda Barnen finns på plats inne i Syrien också, men det är svårt att få tillgång till de hårdast drabbade områdena. Organisationen har under lång tid krävt att humanitära organisationer måste få bättre möjligheter att nå fram med hjälp till de drabbade.

Jesper Hansén på Rädda Barnens humanitära sektion kommer att besöka flyktingläger i Libanon och Jordanien under nästa vecka:

-  Rädda Barnen gör allt vi kan för att ge hjälp och stöd i flyktinglägren, men antalet flyktingar ökar så oerhört snabbt och vi har svårt att möta alla behov. Barnen och deras föräldrar har ofta varit med om oerhört traumatiska upplevelser; i många fall har deras hem förstörts och de kan ha sett släktingar och lekkamrater skadas eller dödas, säger han.

För kontakt med Elisabeth Dahlin eller intervju med Jesper Hansén, ring Rädda Barnens presstjänst på 08 698 90 90 eller mejla press@rb.se. Jesper Hansén befinner sig i Libanon och Jordanien mellan 9-14 mars.

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.