Gå direkt till innehåll
Ayman, 56 år, återvände till sitt förstörda hem i Idlib tillsammans med sina barn.
Ayman, 56 år, återvände till sitt förstörda hem i Idlib tillsammans med sina barn.

Pressmeddelande -

Omöjligt val i nordvästra Syrien– stanna i läger och riskera coronasmittan eller återvända till förstörda hem nära frontlinjen

De senaste veckorna har det skett en upptrappning av våld i Idlib. Samtidigt riskerar samhället att drabbas hårt av corona. Därför står nu familjerna inför ett omöjligt val – att antingen stanna i lägren och riskera att bli smittade eller återvända till sina förstörda hem nära frontlinjen i Idlib.

Förutom det krig som drabbat den syriska befolkningen hårt möter de nu en ny kris när corona riskerar att spridas snabbt i landet. Barn har tvingats fly kriget som skakade om Idlib, leva i trångbodda läger och möts nu av ett virus med förödande konsekvenser.

– Det är nästintill omöjligt att skydda sig från corona i ett trångbott läger utan tillgång till rinnande vatten. Vi ser nu hur barnfamiljer lämnar lägren för att återvända till sina förstörda hem. Där slipper de leva lika trångbott, men lever nära frontlinjen och saknar nödvändigheter såsom vatten, el, utbildning, skydd och sjukvård, säger Jessika Gustavsson, humanitär samordnare på Rädda Barnen.

De familjer som Rädda Barnen möter i nordvästra Syrien berättar att de antingen måste stanna kvar i trångbodda läger och riskera en stor smittspridning eller återvända till sina förstörda hem.

Ayman, som egentligen heter något annat, levde i ett läger efter att han tvingades fly från sitt hem tillsammans med sina barn. Situationen i lägret blev sedan ohållbar när familjen inte kunde hålla tillräckligt med avstånd till andra familjer. Därför valde Ayman att återvända till sitt hem tillsammans med sina barn. Väl på plats såg de att stora delar av hemmet var förstört. Precis som många andra hem saknade Aymans boende rinnande vatten och el och barnen saknar tillgång till utbildning eller sjukvård eftersom många skolor och sjukhus har blivit förstörda.

– Vi kunde inte lämna vårt tält på grund av coronaviruset. Vi var isolerade hela tiden. Så vi tänkte att det var bättre att återvända hem där jag och mina barn kan isolera oss själva. Men huset har blivit förstört. Nästan allt har skadats och det finns bara ett rum som går att bo i, säger Ayman, 56 år. 

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.