Gå direkt till innehåll
Humanitära situationen i Syrien förvärras varnar Rädda Barnen

Pressmeddelande -

Humanitära situationen i Syrien förvärras varnar Rädda Barnen

Timme för timme förvärras nu situationen för de tusentals syriska flyktingar som försöker ta sig över gränsen från Syrien till Jordanien och Libanon. Samtidigt sprids rykten om förestående flyganfall som svar på förra veckans gasattacker, och orsakar panik och oro bland de flyktingar som fortfarande har familj i Syrien. Nu förbereder Rädda Barnen, FN och andra organisationer sig för att ta emot en våg av flyktingar under de kommande dagarna.

Rädda Barnens Hedinn Halldorsson befinner sig vid gränsen mellan Syrien och Jordanien.

-       Vi är djupt bekymrade över den försämrade situationen för flyktingar i Syrien. Oron sprider sig också bland flyktingarna här i Jordanien. Ett eventuellt flygangrepp och onsdagens attacker i Al-Ghouta är på allas läppar i Za'atarilägret. Folk försöker nu varna sina anhöriga i Syrien, säger Hedinn Halldorsson.

 En stor grupp flyktingar har lämnat Damaskus och är på väg söderut där de tvingats stanna i den syriska staden Dara'a nära gränsen till Jordanien, eftersom det är för farligt att fortsätta. Under de kommande dagarna och veckorna kommer behovet av hjälpinsatser att öka dramatiskt. 

-       Sedan konflikten började för två år sedan har hjälpinsatsen varit kroniskt underfinansierad, men behoven växer nu för varje dag. Om det blir en militär intervention utifrån kan vi förvänta oss att den humanitära situationen förvärras ytterligare. Strömmen av flyktingar ut ur Syrien kommer att öka, och vi måste vara redo att ta hand om dem, säger Hedinn Halldorsson.

Rädda Barnen intensifierar nu arbetet i Syriens grannländer, liksom inne i Syrien där organisationen arbetar under extremt svåra förhållanden. Rädda Barnen kräver att de stridande parterna ger obegränsad möjlighet för hjälporganisationer att nå fram till de behövande. 

Fakta - det gör Rädda Barnen

Rädda Barnen har funnits på plats sedan början av konflikten och arbetar för närvarande i Irak, Jordanien, Libanon och Egypten, liksom inne i själva Syrien. Till exempel ger Rädda Barnen varje dag bröd till 117.000 flyktingar i det jordanska flyktinglägret Za'atari. Sedan konflikten började har vi hjälpt över 700 000 personer, varav 400.000 barn, med grundläggande förnödenheter, t ex filtar, kläder och mat. Vi arbetar intensivt med att ge stöd till barn som utsatts för våldsamma upplevelser under kriget eller under flykten från striderna, och arbetar också med att förebygga att barn utsätts för övergrepp eller våldshandlingar. Vi har även dokumenterat brott mot barn och aktivt försökt påverka medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att enas kring vårt krav på humanitär access till konfliktområden i Syrien.

 

För mer information och för intervjuer med Hedinn Halldorsson eller andra företrädare för Rädda Barnen -  kontakta pressansvarige Anders Maxson 08-698 90 98. Under kvällar och helger kontakta Rädda Barnens pressjour 08-698 90 90.

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.