Gå direkt till innehåll
Syriska flyktingbarn möter vintern utan skydd, värme och ordentliga kläder

Pressmeddelande -

Syriska flyktingbarn möter vintern utan skydd, värme och ordentliga kläder

Den annalkande vintern kan få allvarliga följder för de fler än 200 000 syriska barn som flytt över gränsen till grannländerna. Familjerna står dåligt rustade inför minusgrader och underkylt regn. Många flyktingbarn har bara de t-shirts och sandaler de flydde i och sover i tält eller på kalla betonggolv i enkla, tillfälliga boenden.

- Vi vet att tusentals familjer i regionen saknar inkomst, egen bostad och vinterkläder. Många har inte ens filtar eller sängkläder att hålla sig varma med om nätterna – dessa familjer behöver snabbt få hjälp för att ta sig igenom de kommande månaderna, säger Jesper Hansén på Rädda Barnens humanitära sektion.

Striderna har drivit över 2,5 miljoner människor på flykt inom Syrien och mer än 400 000 registrerade flyktingar finns runt om i grannländerna. FN räknar med att siffran kommer att stiga till 700 000 innan året är slut. Fler än hälften av dessa är barn, och Rädda Barnen är oroliga för deras hälsa när temperaturen nu sjunker.

- Om vi inte hjälper dessa familjer nu när vintern blir allt kallare riskerar vi att se hur de svagaste och mest sårbara dukar under, antingen av kylan eller i sjukdomar som följer med den, säger Jesper Hansén.

Rädda Barnen vädjar nu om ökat stöd för att kunna förse flyktingfamiljer med bland annat varma kläder, filtar och varmt vatten. Utan detta riskerar tusentals flyktingar att stå inför allvarliga hälsoproblem, som hypotermi och luftrörsinfektioner, vilket kan vara dödligt framför allt för de yngsta.

För intervjuer med Jesper Hansén på Rädda Barnens humanitära sektion, eller med några av Rädda Barnens medarbetare på plats, kontakta presstjänsten på 08 698 90 90.

Stöd Rädda Barnens katastroffond! Katastroffonden gör det möjligt att omedelbart ge stöd där det behövs. SMS:a KATASTROF100 till 72 950 för att skänka 100 kr. Eller sätt in pengar på Bankgiro/Postgiro 90 20 03-3, ange ”katastrof”. Rädda Barnen är på plats i Libanon, Irak och Jordanien och ger stöd till tusentals barn som flytt till grannländerna.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.