Gå direkt till innehåll
Antonina, 2 år, har flytt med sin mamma från Kharkiv i Ukraina
Antonina, 2 år, har flytt med sin mamma från Kharkiv i Ukraina

Pressmeddelande -

Ett halvår av krig i Ukraina – fem barn om dagen har skadats eller dödats

I dag har det gått ett halvår sedan konflikten i Ukraina eskalerade. Nya siffror visar att 356 barn dödats under de senaste sex månaderna. Rädda Barnen är på plats för att hjälpa barn i Ukraina, längs gränserna och hela vägen till Sverige.

Mellan den 24 februari och den 10 augusti dödades eller skadades minst 942 barn i Ukraina - i genomsnitt fem barn varje dag - varav 356 barn miste livet och 586 skadades, enligt uppgifter från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR). Minst 16 procent av de barn som bekräftas ha dödats i Ukraina sedan kriget eskalerade för sex månader sedan var under fem år, uppger Rädda Barnen i dag.

FN uppger att det sannolikt är fler offer än vad som för närvarande är verifierat och att den exakta åldern på de barn som fallit offer inte alltid är känt. De allra flesta barn som bekräftats skadade eller dödade har fallit offer för explosiva vapen i befolkade stadsområden.

I den en gång livliga staden Kharkiv ska fler än 600 byggnader, inklusive förskolor, skolor och sjukvårdsinrättningar, ha skadats genom intensiv beskjutning och bombning under krigets första månad, enligt stadens tjänstemän.

Dana*, 29 år, och hennes dotter Antonina*, 2 år, flydde från Kharkiv i mars, när bombningarna av staden var som värst. Innan de lyckades fly från staden tog de sin tillflykt till en källare för att undkomma luftangrepp.

–Hon hörde alla explosioner och var rädd, hon kunde inte sova. För ett barn som bara är två och ett halvt år gammalt kunde jag inte bara förklara att det pågår ett krig och att barn dör. Hon är för liten, säger Dana.

I stället berättade hon för sin dotter att de höga ljudet var åska. Men denna taktik fungerade inte för hennes äldre brorsbarn. De var mer medvetna om vad som hände och ställde många frågor som ”kommer jag också att dö?” och ”kommer jag fortfarande att springa till korridoren när jag blir stor när det hörs en siren?”.

I vissa delar av landet växer barn upp vid en frontlinje genomsyrad av brutal krigsföring där stadsområden blivit till slagfält. Detta leder till dödsfall och skador samt förstör den infrastruktur som behövs för att garantera tillgång till mat och vatten.

Omkring 3 miljoner barn beräknas vara internflyktingar i Ukraina, och uppskattningsvis 3,1 miljoner barn lever som flyktingar i grannländerna.

– Även om barnen i Ukraina inte har något att göra med orsakerna till kriget, är det de som påverkas mest av det. De växer upp till ljudet av bomber, till synen av hem som förstörs, skolor som skadas och vänner och familjemedlemmar som dödas eller skadas, säger Sonia Khush, Rädda Barnens landschef i Ukraina.

Rädda Barnen uppmanar till ett omedelbart upphörande av fientligheterna, vilket är det enda sättet att skydda barn från våld och andra kränkningar av deras rättigheter. Vi fördömer attacker mot civila och civil infrastruktur, inklusive skolor och sjukhus, och användningen av ballistiska missiler och andra oprecisa explosiva vapen, som orsakar civila offer och bryter mot internationell humanitär rätt.

Rädda Barnen har varit verksam i Ukraina sedan 2014 och har levererat humanitärt bistånd till barn och deras familjer. Nu stöder organisationen flyktingfamiljer i hela Europa och hjälper barn att få tillgång till de tjänster de behöver. Med hjälp av lokala partner tillhandahåller Rädda Barnen skydd, mat, kontanter, bränsle, psykologiskt stöd, baby- och hygienpaket till familjer som flytt.

*Dana och Antonina heter egentligen något annat

  Ämnen

  Kategorier


  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

  Följ oss på:

  Twitter

  Facebook

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
  Oskar Kollberg

  Oskar Kollberg

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.