Gå direkt till innehåll
Ett år efter presidentvalet: Elfenbenskusten fortfarande i kris

Pressmeddelande -

Ett år efter presidentvalet: Elfenbenskusten fortfarande i kris

Hundratusentals barn i Elfenbenskusten lider fortfarande av den politiska krisen som inleddes efter presidentvalet för ett år sedan den 28 november. Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin kom nyligen hem från en rundresa i Elfenbenskusten där hon bevittnade de enorma humanitära behov som kvarstår. - Tiotusentals liv skulle kunna räddas om barn i hela landet fick tillgång till enkel sjukvård mot diarréer, malaria och luftvägsinfektioner. Den nya regeringen har utlovat tillgång till gratis sjukvård för alla barn, men än så länge har det löftet inte infriats, säger Elisabeth Dahlin.

Cirka 150 000 barn befinner sig i flyktingläger främst i de västra delarna av landet och hundratusentals barn beräknas fortfarande bo i värdfamiljer utan möjlighet att ta sig tillbaka till sina egna hem. Dessutom bor cirka 200 000 ivorianer i flyktingläger i angränsande länder, främst i Liberia.

En av de största utmaningarna för den nya regeringen i Elfenbenskusten är att få hälsovården att fungera. Ute på landsbygden i hårt drabbade städer som Man, Guiglo och Duékoué lider många barn fortfarande av undernäring och av sjukdomar som enkelt skulle kunna förebyggas om sjukvården skulle fungera.  

-        Konsekvensen av att det inte finns vårdmottagningar överallt blev skrämmande tydligt när jag besökte våra kliniker i väst där mammor med sjuka och undernärda barn köade för att få näringspåsar och vaccinationssprutor, säger Elisabeth Dahlin.

I svårtillgängliga och hårt drabbade områden som saknar personal och medicin är Rädda Barnens mobila vårdmottagningar ett livsnödvändigt komplement till den statliga hälsovården.

Rädda Barnens mål är att så snabbt som möjligt kunna övergå till återuppbyggande verksamhet istället för katastrofarbete. Det är ett massivt arbete som krävs; exempelvis måste alla barn få gå tillbaka till skolan igen, barnens rättigheter måste stärkas, övergrepp och våld måste förhindras och splittrade familjer behöver återförenas. Barn som riskerar att utsättas för könsrelaterat och sexuellt våld, trafficking, att hamna på gatan, att utsättas för tidiga giftermål eller omskärelse är oerhört utsatta i ett postkonflikt-samhälle som Elfenbenskusten.  

-        Vårt psykosociala arbete för att öka barns trygghet och skydd är på lång sikt livsviktigt. Att få vistas några timmar om dagen i en av våra barnvänliga platser kan betyda oerhört mycket. Där fungerar lek, dans, sång och bild som en psykologisk ventil för barnen, som ett sätt att informera dem om deras rättigheter – och inte minst som ett sätt att stärka deras sociala skyddsnät, fortsätter Elisabeth Dahlin.

Bakgrund
I slutet av november förra året hölls presidentval i Elfenbenskusten. President Laurent Gbagbo vägrade länge att lämna ifrån sig makten till valets vinnare, oppositionsledaren Alassane Ouattara. Den politiska osäkerheten ledde till upprepade våldsutbrott mellan de olika lägrens supportrar. Striderna mellan de två grupperna intensifierades i Abidjan i mars och april och en miljon människor – varav hälften barn – flydde sina hem. I april greps Gbagbo och Ouattara svors in som president. 

Kontakt
För intervju med Elisabeth Dahlin och bilder, kontakta Rädda Barnens presstjänst 08 698 90 90 eller press@rb.se

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.