Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen utökar insatserna i Elfenbenskusten

Pressmeddelande -

Rädda Barnen utökar insatserna i Elfenbenskusten

Tiotusentals barn lever i överfulla flyktingläger som nu beskrivs som eskalerande hälsokatastrofer. Diarrésjukdomar har redan krävt flera människors liv och rapporterna om insjuknanden blir allt fler. Rädda Barnen har beslutat att öka insatserna i landet och för över 6 miljoner kronor från sin katastroffond till arbetet i Elfenbenskusten.

- Förhållandena i lägren är fruktansvärda, människor lider akut brist på rent vatten, myggnät, medicin och mat, och det kommer att bli ännu värre nu när r egnsäsongen börjar. Enkla mag- och luftvägsinfektioner kan få katastrofala följder för barnen, säger svenska Marie Dahl, som befinner sig i västra delarna av Elfenbenskusten för Rädda Barnens räkning.

Men dessa ofta mygg- och vattenburna sjukdomar går att undvika – och bota – med rätt insatser på plats. Därför satsar Rädda Barnen på att utvidga sitt arbete för människor på flykt i landet.

- Nu är det oerhört viktigt att vi parallellt pratar om hur barn kan skyddas från olika typer av våld och övergrepp, vilket är vanligt i en extremt utsatt situation som tillvaron i ett flyktingläger innebär, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.

- Vårt arbete med att sätta upp barnvänliga platser där barn får tillgång till en fredad, normaliserad zon med trygga vuxna kommer att prioriteras nu. Vi tittar också på hur vi kan förbättra skolsituationen i Abidjan, fortsätter Elisabeth Dahlin.

Cirka 500 000 barn flydde sina hem i samband med den väpnade konflikten tidigare i vår.

Hittills har Rädda Barnens insatser under katastrofen i Elfenbenskusten bland annat bestått av utdelning av mat till 2500 barn i lägret i Duekoué, utdelning av utbildningspaket till barn som fått börja skolan igen, uppbyggnad av fem skolor med plats för 800 flyktingbarn, psykosocial behandling för 156 barn, hjälp med familjeåterföreningsarbetet för 82 separerade barn, utdelning av speciella spädbarnskit till nyblivna mammor, utdelning av hälsopaket som ska täcka behovet för 40 000 patienter de närmsta 3 månaderna, utdelning av hygienpaket med vattenhinkar, tvålar och myggnät till 6500 människor i lägret i Guiglo samt utdelning av kastruller, sovsäckar, filtar och utbildningsmaterial till tusentals familjer. Läs mer om hur pengarna använts till här.

För att komma i kontakt med Marie Dahl, rådgivare för barns trygghet och skydd för, eller Elisabeth Dahlin, kontakta presstjänsten via 08 698 90 90 eller press@rb.se

Se videoklipp om tillvaron i ett flyktingläger i Duékoué 

Ge en gåva till Rädda Barnens katastroffond:
- Via sms: skicka 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950
- Via plus/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".
- - Via webb: www.räddabarnen.se/katastroffond

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.