Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen slår larm om katastrofen i Elfenbenskusten

Pressmeddelande -

Rädda Barnen slår larm om katastrofen i Elfenbenskusten

Rädda Barnen bedömer att situationen i Elfenbenskusten förvärrats ytterligare och slår nu larm om en humanitär katastrof. Det innebär att organisationen kraftsamlar sina resurser för att kunna hjälpa de hundratusentals barn i behov av trygghet, skydd och humanitär hjälp. Internationella Rädda Barnen vädjar till världssamfundet om ett katastrofbistånd på 40 miljoner US dollar, drygt 260 miljoner SEK.

Stridigheterna i och runt Abidjan har drivit stora delar av den civila befolkningen på flykt, och de som inte kunnat fly riskerar att utsättas för vålds- och krigshandlingar.

- Vi hör skottlossning hela tiden, men också kraftiga detonationer. Barnen utsätts för detta dagar i sträck. Det är en oerhört skrämmande situation för dem, säger en Rädda Barnen-medarbetare i Abidjan.

Samtidigt ökar oron för att bristen på mat gör att de familjer som fastnat i stridsområden tvingas svälta.

- Vi får rapporter från våra kollegor i Abidjan att marknadsplatserna är stängda och att många som bunkrat upp mat nu börjar få slut på sina lager. Men ingen vågar lämna sitt hem som läget är, säger Eva Molt, Rädda Barnens chef för Västafrika, som befinner sig i Dakar.

I västra delen av landet har stridigheterna isolerat tusentals människor. Rädda Barnen har delat ut grundläggande förnödenheter som madrasser, vattenhinkar och kläder. I Duekoué satte Rädda Barnen i söndags igång en omfattande distribution av mat som täcker dagsbehovet för cirka 20 000 personer. Arbetet görs i nära samarbete med andra hjälporganisationer. För att barnen ska kunna få någon slags känsla av normalt liv delar organisationen också ut spel och leksaker.

Sammanlagt har omkring 500 000 barn tvingats lämna sina hem på grund av inbördeskriget. De flesta är på flykt inom Elfenbenskusten och över 120 000 har flytt till grannlandet Liberia. Många förlorar sina föräldrar och andra familjemedlemmar under resans gång.

- Jag var i skolan när jag hörde skottlossning. Alla som var där sprang hem, berättar en 14-åring för Rädda Barnen. - Jag hämtade mina två småsystrar och min lillebror och gick mot farmen där min mamma och pappa arbetar. Men där sprang alla runt och jag kunde inte hitta mina föräldrar. Vi gick hela dagen utan skor, vi var väldigt rädda. Vi sov i skogen tillsammans med andra barn. Det var många som grät, och jag vet fortfarande inte var mamma och pappa tagit vägen.

Rädda Barnen har varit på plats i Elfenbenskusten sedan 1996 och i Liberia sedan 1991. Appellen på 40 miljoner USD ska täcka de kostnader som kommer att krävas för humanitära insatser till cirka 650 000 av de totalt 2 miljoner drabbade människorna i Elfenbenskusten och Liberia.

För mer information och för att komma i kontakt med Rädda Barnens personal i Elfenbenskusten eller Eva Molt i Dakar, ring presstjänsten: 08-698 90 90 eller mejla till press@rb.se. 

Stöd Rädda Barnens katastroffond på www.räddabarnen.se/katastroffonden

Ge på annat sätt:
- Via sms: skicka 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950 
- Via plus/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".

Bild: REUTERS/Luc Gnago, www.alertnet.org

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.