Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen släpper ett quiz som lär barn att surfa tryggt i sommar.
Rädda Barnen släpper ett quiz som lär barn att surfa tryggt i sommar.

Pressmeddelande -

Risken för grooming ökar i kriser – nu kan barn lära sig surfa tryggt i sommar

Snart är sommarlovet här med massa lek och skoj. Samtidigt lever vi mitt i en pandemi. Risken för grooming ökar i kriser, när allt fler föräldrar känner sig stressade och barn kan uppleva en större oro. För att sommarlovet ska bli tryggare online släpper Rädda Barnen ett quiz som lär barn att surfa tryggt i sommar. 

I år kommer sommarlovet se annorlunda ut för många barn med pausade planer och osäkerhet kring hur sommaren ska bli. Sommarlovet ska kännas tryggt och roligt och för det behöver barn ibland tips och råd. Dyk inte i okänt vatten, bada inte ensam, lek inte på stora vägar. På samma sätt behöver barn vägledning kring sin tid på nätet. För att barn ska känna sig trygga online släpper Rädda Barnen ett quiz där barn kan lära sig mer om vad som är okej och inte är okej på nätet. 

– Vi vet att grooming ökar under kriser och det finns en stor risk att barn drabbas under pandemin. Därför väljer vi nu att vända oss direkt till barn med tips och råd om hur man kan bli mer nättrygg när man har kul online, säger Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Rädda Barnen vänder sig ofta till föräldrar och skolpersonal med olika guider och material som kan hjälpa barn. Samtidigt saknar många barn föräldrar som kan hjälpa dem bli nättrygga samtidigt som kontakten med skolpersonal minskar under sommaren. Därför finns nu material riktat direkt till barn, så kan de själva lära sig lite mer om när ett beteende är oacceptabelt eller olagligt på nätet.

Quizet är riktat till barn mellan 6 och 12 år. Du hittar quizet här. 

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.