Gå direkt till innehåll
Mamma och barn på Rädda Barnens barnvänliga plats i Migrationsverkets lokaler i Jägersro
Mamma och barn på Rädda Barnens barnvänliga plats i Migrationsverkets lokaler i Jägersro

Pressmeddelande -

Rädda Barnen samlar civilsamhället och näringslivet- vill hjälpa ukrainska flyktingar med ett tryggt första boende

För att snabbare hjälpa de som flyr från Ukraina till Sverige sjösätts nu initiativet En trygg start i Sverige. Där samlas ett antal ideella organisationer och näringslivet i ett gemensamt projekt för att hjälpa så många som möjligt till en bra start i Sverige med fokus på ett tryggt första boende. 

I nuläget är de flyende främst kvinnor, barn och äldre. Den första akuta frågan när de anländer i Sverige är att säkerställa att de får någonstans att bo. Det måste ske fort och på ett sätt som säkerställer att de, inte minst barnen, får en så trygg, säker och stabil tillvaro så snabbt som möjligt.

Rädda Barnen samarbetar med den ideella plattformen Airbnb.org vars verksamhet syftar till att hjälpa människor med boende i kristider.Airbnb.org, Beredskapslyftet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner skapar tillsammans en process för ett tryggt mottagande av flyende från Ukraina och kompletterar det arbete som görs av bland annat Migrationsverket, kommuner och MSB.  Genom att addera bakgrundskontroller, intensivutbildningar och volontärer skapas en tryggare process för alla.

Samverkan mellan Airbnb.org, Beredskapslyftet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner skapar en process för ett tryggt mottagande av flyende från Ukraina och kompletterar det arbete som görs av bland annat Migrationsverket, kommuner och MSB. Genom att addera bakgrundskontroller, intensivutbildningar och volontärer skapas en tryggare process för alla.

-Samverkan är en nyckelfaktor för att snabbt kunna hjälpa så många som möjligt. Vi får inte underskatta den stora kraft som redan nu verkar lokalt där nätverk och föreningar erbjuder stöd till personer på flykt. Dock finns det i det akuta skedet, stor risk att familjer på flykt tvingas till mindre trygga boendeformer. Det finns också risker med initiativ som saknar trygghetssystem för de som tar emot personer på flykt. En trygg start i Sverige kan göra stor skillnad, vi samlar de som vill hjälpa till och de som behöver hjälp samtidigt som vi skapar så säkra lösningar som möjligt, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

- Den väpnade konflikten i Ukraina skapar en utveckling där miljoner människor drabbas ohyggligt hårt. Samtidigt är viljan att hjälpa till enorm. Vi använder våra nätverk och bygger på befintlig kompetens och verktyg för att förhoppningsvis kunna bidra till en tryggare start i Sverige för fler, säger Oscar Stege Unger, medgrundare till En trygg start i Sverige.

- Ute i landet märker vi på Stadsmissionen återigen ett stort privat engagemang för de flyktingar som nu kommer till Sverige. Ingen som söker trygghet från krig ska behöva sova på otrygga och riskfyllda platser. Samarbete och innovativa metoder tillsammans med svenskarnas fantastiska engagemang bidrar till ett tryggt mottagande och snabb hjälp under första tiden här i Sverige, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner.

- Airbnb.org är stolta över att ha Rädda Barnen som partner i En trygg start i Sverige och att vi därigenom kommer kunna hjälpa fler som flyr den väpnade konflikten i Ukraina till ett tryggt första boende utan kostnad. Detta hade inte varit möjligt utan de som upplåter sina boenden gratis och vi vill uppmuntra fler att göra detsamma säger Amanda Cupples, ansvarig för Airbnb i norra Europa.

Fakta: En trygg start i Sverige

Genom Airbnb.org kan privatpersoner och företag göra delar av sina hus och lägenheter tillgängliga säkert och snabbt i två till fyra veckor för att på det sättet ge myndigheterna mer tid att lösa den långsiktiga boendefrågan. Rädda Barnen står för matchningen med familjer i behov av boende och tillsammans med Stadsmissionen också för volontärer som kan hjälpa till med myndighetskontakter och praktiska frågor. En trygg start i Sverige kanaliserar också, via Beredskapslyftet, intresset från medarbetare i näringslivet att erbjuda boende och ställa upp som volontärer. Vid starten går information ut till över 100 000 medarbetare inom ett 30-tal bolag i Sverige.

Partners är Airbnb.org, Beredskapslyftet, Rädda Barnen och Stadsmissionen. Flera andra organisationer såsom World Childhood Foundation, UNICEF Sverige och UNHCR kommer också delta i arbetet med sin expertis och välkomnar det varmt. Fler samarbeten med både hjälporganisationer och näringsliv kommer dessutom sökas för att vi ännu bättre ska kunna bidra till de stora behov av stöd som finns.  

Mer information och för att anmäla sig: www.tryggstartisverige.se

För ytterligare frågor och mediakontakter:  

Airbnb Katie Bentley-Chan, katie.bentley@airbnb.com, +44 7557 176661
Rädda Barnen Anne Thorngren, Rädda Barnen, 08-698 90 90
Sveriges Stadsmissioner Karin Timm Östlund, karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se,070-090 39 37
En trygg start i Sverige Laura Bergtoft, laura.bergtoft@wfab.se, 073-515 22 61

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.