Gå direkt till innehåll
Malala Fund och Rädda Barnen tillsammans för syriska flyktingbarn

Pressmeddelande -

Malala Fund och Rädda Barnen tillsammans för syriska flyktingbarn

Foto: Tanya Malott/Rädda Barnen

Rädda Barnen kommer att tillsammans med Malala Fund driva två utbildningsprojekt för syriska flyktingbarn i Jordanien. Syftet är att kunna ge stöd till många av de syriska flyktingbarn som idag inte har möjlighet att kunna gå i skola. Samarbetet offentliggjordes idag i samband med att Malala Yousafzai besökte flyktinglägret Zaatari i Jordanien.

-  De här två utbildningsprojekten är mycket viktiga i den svåra flyktingsituationen som råder här just nu. Alla barn måste få möjlighet att gå i skola.  Världssamfundet behöver se till att de barn som flytt Syrien får en framtid, annars riskerar vi att få en förlorad generation, säger Malala Yousafzai.

Utbildningsprojekten kommer att fokusera på de mest utsatta barnen som idag bor i informella flyktingläger i Amman och i ett område nära gränsen till Syrien. Bland de barn som flytt inbördeskriget i Syrien finns många i åldern 9-17 år som idag inte har tillgång till skola, men som nu får möjlighet till grundläggande läs- och skrivträning, och matematik. Utbildningen kommer att genomföras med hjälp av syriska och jordanska lärare, och ska också innefatta moment där man ger stöd till barn som har tvingats genomgå traumatiska upplevelser.

-  Vi siktar på att nå omkring 500 barn under ett års tid. Det handlar om barn som flytt Syrien, men även om jordanska barn som också drabbas av konflikten i grannlandet.  Psykosocialt utsätts de här barnen för enorma påfrestningar som man kanske inte alltid tänker på. Det är ju inte bara själva krigshandlingarna som kräver offer eller påverkar barnen, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Malala Fund är uppkallad efter Malala Yousafzai, som drev en kampanj i Pakistan för flickors rätt att gå i skolan . Hon blev känd över hela världen när hon skottskadades svårt av talibaner  som försökte tysta henne. Malala överlevde och arbetar nu för att flickor överallt i världen ska kunna få utbildning.

För mer information kontakta pressansvarig Anders Maxson, 08-698 90 98 eller anders.maxson@rb.se


Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33